Hopp til innhold

Varsler har politianmeldt drapstrusler

Bilen ble ripet opp og motoren ødelagt. Toruf Eriksen forteller om drapstrusler og hærverk etter at han varslet om dyremishandling i fuglehundmiljøet.

Toruf Eriksen forteller om ulovlig trening av fuglehunder.

Toruf Eriksen håper det å stå fram med truslene kan gi ham og familien fred.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Den friluftsinteresserte Toruf Eriksen fra Porsgrunn har selv to engelske settere som han trener med. Da han forstod at måten han selv og andre gjorde dette på i fuglehundmiljøet var ulovlig, valgte han å varsle.

I juni i fjor leverte han et skriv bestående av 37 punkter med ulovlige og i noen tilfeller straffbare forhold han mente ble begått av Vestfold fuglehundklubb. Forhold han mener også er begått av andre fuglehundklubber over hele Sør-Norge.

Dette dreier seg om ulovlig import av befruktede egg, utsetting av fugl sent på høsten slik at fuglene dør i møte med den kalde vinteren, og svart økonomi.

Utsatt for hærverk

Ødelagt motorblokk

Dette hullet er fire centimeter stort og laget i motorblokka til den ene av familiens biler.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

I vinter ble den ene bilen hans ripet opp flere steder. Hjulene ble løsnet og dekkene tappet for luft. Så ble en bil påkjørt på en parkeringsplass, og en tredje bil fikk hull i motorblokka mens den stod på gårdsplassen. Senere har også flere av dekkene blitt ødelagt, ifølge Eriksen. Verkstedregningene har kommet på nærmere 100 000 kroner.

Han er selv ikke i tvil om at dette har med varselet om fuglehundmiljøet å gjøre.

– Jeg har også hørt at folk i fuglehundmiljøet har snakket om å sende utenlandske torpedoer for å «ta» meg, sier han.

Eriksen har valgt å anmelde saken til politiet, men så langt er ingen personer mistenkt. Eriksen var ikke sikker på om han skulle gå ut med dette offentlig, men har sammen med familien sin kommet til at det også ligger en trygghet i å fortelle om dette.

– Blir hørt som varsler

Rapphønsoppdrett i Kvelde

På en farm i Larvik blir flere tusen fasan og rapphøns foret opp og holdt før de settes ut i naturen.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Vestfold fuglehundklubb mener Eriksen blir hørt som varsler. Alt av påstander om dyremishandling, ulovlig utsetting av fugl og svart økonomi tar leder Richard Bjørløw sterk avstand fra.

Tidligere i vinter innrømmet klubben å ha satt ut fugler senere enn det myndighetene krever. I dag forteller Bjørløw at de har et godt samarbeid med Miljødirektoratet og Mattilsynet om praktisering av regelverket.

– Toruf Eriksen sier han opplever drapstrusler og hærverk og mener det er folk i fuglehundmiljøet som gjør dette. Hva synes dere om det?

– Dette kjenner jeg ikke til. Jeg har ikke hørt om dette, bortsett fra at Toruf har nevnt det. Styret tar sterkt avstand fra dette.

– Forstår dere at han setter truslene og hærverket i sammenheng med de varslene han har gitt til og om Vestfold fuglehundklubb, FKF og Norsk kennelklubb?

Nei. Det gjør jeg ikke. Jeg har ikke kjennskap til, og kan ikke forstå at andre i miljøet har gjort det. Slik adferd forsvarer vi ikke i det hele tatt.

Har jobbet med varselet i over et halvt år

Fuglehundklubbenes forbund (FKF) er kjent med påstandene til Eriksen, og mener dette er særdeles alvorlige påstander. Leder Hans Einar Enoksen i FKF mener slike ting bør politianmeldes.

– Dersom dette er riktig, tar vi sterk avstand fra det.

Han sier de nå er i sluttfasen av behandlingen av varslingen, og at de har vært helt tydelige på at de skal ta varsling seriøst.

– Bakgrunnen for hvorfor vedkommende eventuelt varsler har ingen betydning. Det er innholdet som har betydning og det er innholdet som er viktig. Og dette har vi jobbet med siden høsten 2017, sier Enoksen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark