Hopp til innhold

Kiwis vareopptelling 1. mai provoserer LO

LO i Rjukan er provosert av matvarekjeden Kiwi som skal ha vareopptelling første mai. – Jeg skal stoppe 1. mai-toget utenfor butikken og oppfordre de ansatte til ikke å delta i vareopptellingen, sier Tom Nilsen i LO.

Kiwi

Driftssjef i Kiwi sier at vareoptellingen er frivillig.

Foto: Torvild Sveen / NRK

Tom Nilsen.

Tom Nilsen skal holde en appell utenfor Kiwi-butikken på Rjukan i Tinn KOmmune.

Foto: Privat

26. april 1947 lovfestet Stortinget at 1. mai skulle være en nasjonal fridag. Det betyr fri for mange av oss med blant annet stengte butikker.

Ansatte i tre Kiwi-butikker i Tinn får ikke fri fordi matvarekjeden skal ha vareopptelling på arbeidernes dag. Tinn LO på Rjukan er kraftig provosert og leder Tom Nilsen i LO lokalt sier misnøyen vil bli markert under 1. mai-toget.

– Jeg har snakket med daglig leder på en av Kiwi-butikkene på Rjukan og han sier at det er frivillig for de ansatte å være med på varetellingen. Jeg har sagt at vi kommer til å passere butikken hans med 1. mai-toget, og da kommer jeg til å stoppe toget og holde en kort appell. Jeg kommer til å oppfordre de ansatte til ikke å delta i den type vareopptelling fordi det er en provokasjon, sier han til NRK.no.

Det er Rjukan Arbeiderblad som forteller om Kiwis vareopptelling første mai.

– Ett hundre prosent frivillig

Driftssjef Bjarne Sand i Kiwi sier at vareopptellingen er ett hundre prosent frivillig, og at butikkene også har mulighet til å telle i åpningstiden på morgenen den 2. mai, om de heller ønsker det.

– Så for de av våre butikker som velger å telle 1. mai er det basert på ett hundre prosent frivillighet fra alle ansatte, sier han til NRK.no.

– Hvordan kan du være sikker på at ingen føler seg presset til å jobbe denne dagen?

– Det kan man selvfølgelig aldri være helt sikker på, men det er frivillig og ingen skal føle seg presset til dette, sier han.

– Hvorfor tror du dette er så provoserende da?

– Jeg har forståelse for at det er en viktig dag og at noen vil føle det som litt krenkende, men vi har hele tiden lagt opp til at det skal være frivillig for de butikkene som velger å gjøre det.

Tom Nilsen aksepterer ikke vareopptellingen selv om den skulle være frivillig.

– Frivillig og frivillig, vi vet alle hvordan frivilligheten foregår i den type saker. Det øves av og til relativt stort press. Jeg vil ikke si at det gjøres på Rjukan, men det har kommet fram historier fra i fjor om at det øves ganske hardt press på de ansatte for å delta, sier Nilsen.

– Lukket dag for butikkene

Bjarne Sand i Kiwi sier at morgendagen er en lukket dag for butikkene, bortsett fra de butikkene som er under 100 kvadratmeter store. Han vil ikke ta stilling til om 1. mai bør bli avskaffet som en lukket dag for butikkene og at man heller innfører 1. mai som en vanlig arbeidsdag.

– Det har jeg ingen formening om. Det er en rød dag så lenge det er en rød dag, så forholder vi oss selvfølgelig til det. Utover brustadbutikkene, altså de butikkene under 100 kvadratmeter, så har ingen av våre butikker åpent selvsagt, sier han.

Det er ikke første gangen det blir protestert mot at folk arbeider på arbeidernes dag og Wikipedia skriver om en demonstrasjon på Notodden tilbake i 1910. Da senket 1. mai-toget fanene utenfor Tinfos fabrikker «som et tegn paa den foragt, som man viser de arbeidere, som endnu ikke har fundet sin plads blant kamerater den 1. mai.» Fanene var et viktig samlingsmerke for fagforeningene, men de kunne også brukes til å demonstrere avsky overfor dem som ikke deltok i fellesskapet og tok seg fri 1. mai.