– Jeg var redd for å gå til politiet med bildebeviset

Da Tina Tellefsen (25) fant overvåkingsbildet av politimannen og sin nå avdøde venninne, turte hun ikke gå til politiet fordi hun hørte at den siktede politimannen var på jobb den dagen. Politiet lover nå en ordentlig gjennomgang fra deres side.

Tina Tellefsen

Tina Tellefsen fant overvåkingsbildet av den siktede politimannen og avdøde Linn Madelen Bråthen. Hun sier hun var redd for å gå til politiet.

Foto: Petter Melsom / NRK

Linn Madelen Bråthen

Linn Madelen Bråten ble funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik natt til lørdag 3. august.

Foto: Privat

Tina Tellefsen og moren hadde snakket med venner og familie av avdøde Linn Madelen Bråthen, og følte som dem at noe var galt. Det lå noe mer bak hendelsen enn at hun «bare» hadde tatt livet av seg da hun ble funnet natt til lørdag 3. august, mente de.

– Mamma og jeg gikk samme runden som Linn og politimannen, og da oppdaget vi kameraet ved Brotorvet. Vi henvendte oss til en vekter, som forstod alvorlig, og ga oss tilgang til overvåkingsmaterialet.

En politimann, som er ansatt i Telemark politidistrikt og venn av avdøde, ble i dag varetektsfengslet i fire uker, siktet for forsettlig drap på kvinnen fra Stathelle.

Les også:

Overvåkingskamera på Brotorvet

Det var dette overvåkingskameraet som fanget opp politimannen og den avdøde natt til lørdag 3. august.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Redd for å gå til politiet

Tellefsen hadde hørt at den siktede politimannen var på vakt den dagen bildet ble funnet, og turte derfor ikke melde fra til politiet. Hun betrodde seg heller til broren sin.

– Jeg ble redd da jeg fant bildet. Broren min og jeg tok kontakt med en i politiet vi stoler på, og han tok saken videre.

– Hvilke tillit har du til politiet?

– Tilliten er lav, men nå har de en sjanse til å gjøre det godt igjen. Jeg håper de vet hva de driver med, og at sannheten kommer frem.

Politiveteran og tidligere overbetjent Finn Abrahamsen sa i går at han er svært kritisk til hvordan Telemark politidistrikt har håndtert saken rundt dødsfallet.

Se video med Tina Tellefsen:

Tina Tellefsen var redd for å gå til politiet

Tina Tellefsen var redd for å gå til politiet

– Lover en gjennomgang

Knut Kolloen, visepolitimester i Telemark politidistrikt, sier det gjør inntrykk å høre at Tina Tellefsen var redd for å gå til politiet.

Knut Kolloen.

Visepolitimester Knut Kolloen sier de lover å gjennomgå interne rutiner.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Når tida er inne for det må vi ta en grundig gjennomgang av hendelsesforløpet. Den siktede har vært involvert i saken i den aller første fasen.

– Tenker du da på at den siktede var med på identifiseringen av Linn Madelen Bråthen?

– Jeg vil ikke gå inn på hvilke befatning den siktede har hatt, men han har hatt en befatning med saken. Politimesteren har vært ute og beklaget dette, og det har vi tatt selvkritikk for.

Vekteren tilbake i jobb neste uke

Vekteren ble like etter suspendert fra jobben sin, noe Tina Tellefsen synes er veldig leit.

– Det var jeg som rotet han opp i det, og jeg skulle ønske det ikke fikk slike følger. Hadde det ikke vært for han, hadde kanskje ikke disse bevisene kommet frem.

I dag ble det imidlertid kjent at vekteren får komme tilbake i jobb neste uke.

Securitas, som er vekterens arbeidsgiver, skriver på sine hjemmesider fredag at vekteren i denne saken har gått ut over sine fullmakter og brutt Securitas retningslinjer.

– Vi ser at vår vekter har handlet i beste mening og bidratt positivt i denne saken. Samtidig må vi ta inn over oss at våre retningslinjer ikke er fulgt, sier Jarle Ramskjær, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Securitas AS.

Vekteren har blitt skjermet etter eget ønske, men er tilbake i tjeneste fra neste uke.

– Saken har blitt tatt på alvor og vi har prioritert å få klarhet i hva som har skjedd og samtidig støttet vekteren. Vi opprettet en dialog med politiet for å bistå deres arbeid, sier Ramskjær.

Breviksbrua

Stathelle sett fra Breviksbrua der politimannen, ifølge politiet, skal ha dyttet eller kastet Linn Madelen Bråthen utfor.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Først siktet for falsk forklaring

Linn Madelen Bråthen ble altså funnet død i vannet ved Sandøya i Brevik lørdag 3. august.

Mannen, som jobber som tjenestemann i Telemark politidistrikt, ble først siktet for falsk forklaring i forbindelse med dødsfallet, men torsdag ble det kjent at siktelsen er skjerpet. Det er Vestfold politidistrikt som har ansvar for etterforskningen.

Onsdag denne uken innrømmet mannen å ha gitt ukorrekt informasjon til politiet etter dødsfallet. Han sa at han var til stede og så at kvinnen tok sitt eget liv uten at han klarte å stanse henne.

I politiavhør forklarte mannen at han fikk sjokk og valgte irrasjonelt å ikke følge opp ved å gjøre undersøkelser og tilkalle hjelp.

– Dyttet eller kastet henne utfor

Politiet opplyste torsdag at de mener det er mer sannsynlig at han har løyet for å skjule at han har drept henne ved å dytte eller kaste henne utfor brua.

Samtidig sier politiadvokat Lise Dalhaug at etterforskningen er i en tidlig fase og at politiet derfor ikke er helt sikre på hva som skjedde på brua den aktuelle natten.