Hopp til innhold

Vanskeligere å skaffe påskevakter

PORSGRUNN (NRK): Den travleste uka for hjelpemannskapene i landet nærmer seg. Men det er vanskeligere enn før å få frivillige til å ha vakt i påska.

Røde Kors i løypa

VANSKELIG: Det er vanskelig for Røde Kors å rekruttere nye hjelpemannskaper. Illustrasjonsfoto.

Foto: Røde Kors

– Tidligere var det venteliste for å få ha påskevakt på Haukelifjell. Nå må vi tilrettelegge slik at folk kan ha med seg familien for å ha vakt, sier Sigbjørn Lillefjære.

Han har vært medlem i Røde Kors i 38 år, og sier det er mye vanskeligere å få tak i frivillige beredskapsfolk som vil sørge for at man får hjelp om man trenger det i påskefjellet.

Sigbjørn Lillefjære og Tor Egil Fredriksen, Porsgrunn Røde Kors

Sigbjørn Lillefjære og Tor Egil Fredriksen fra Porsgrunn Røde Kors har vakt på Haukelifjell i påska. Der er Porsgrunn Røde Kors hver helg, hele vinteren.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Hele samfunnet har endret seg. Det er vanskeligere for folk å få fri fra jobb og det er flere plikter som kaller. Så vi må organisere oss på en helt annen måte enn før for at ting skal gå rundt.

Også Norsk Folkehjelp mener folk verner mer om sin fritid og at det har blitt vanskeligere å rekruttere.

Ronny Frantzen, rådgiver førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp, forteller at organisasjonen er målrettet og rekrutterer folk som har erfaring fra friluftsliv.

Les også: Røde Kors fryktar for dårleg kommuneberedskap: – Liv kan gå tapt

Tredobling i antall redningsaksjoner

De siste ti årene har antallet redningsaksjoner for Røde Kors tredoblet seg. I 2015 var det nærmere tusen redningsaksjoner. Terskelen for å be om hjelp har blitt lavere, samtidig som folk har blitt dårligere til å takle uforutsette hendelser.

Røde Kors har rundt 1100 frivillige på påskevakt i femten fylker. Norsk Folkehjelp har 60 grupper som jobber med beredskap og er representert i alle fylker.

– Sliter på mannskapene

Mens kurven for antall redningsaksjoner altså er kraftig stigende, er kurven for antallet redningsmannskaper relativt stabil. Det fører til slitasje på de mannskapene som bidrar.

– Det er ikke bare i vinterfjellet vi er aktive. Så fort påska er over er vi i gang med båttjeneste langs kysten. Den holder vi gående til ut i oktober, så det går nesten i ett hele året, sier hjelpekorpsleder for Porsgrunn Røde Kors, Tor Egil Fredriksen.

Stor takknemlighet

Men for de to rutinerte Røde Kors-medlemmene er det ikke et alternativ å gi seg. De skryter av samholdet i hjelpekorpset, og ser en stor verdi i å kunne hjelpe folk som har behov for det.

– Vi blir satt så stor pris på! Vi får eposter og brev med takk fra folk vi har vært i kontakt med, folk kommer innom vaktbua med sjokolade og et vennlig ord, det er veldig trivelig, sier Fredriksen.

Lillefjære er enig, og er også glad i følelsen han sitter igjen med etter en vellykket redningsaksjon.

– Det er godt å føle at man har gjort en innsats, og at man er fornøyd med jobben man har gjort. Det er takknemlighet som er vår betaling, avslutter han.