Hopp til innhold

Vanskelig for innvandrerforeldre

Når innvandrerungdom blir selvstendige og vil flytte grenser, er det mange innvandrerforeldre som kommer til kort.

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Innvandrerforeldre som kommer på kollisjonskurs med barna sine, kan i følge daglig leder på Omsorgsstasjonen for Barn og Unge(OBU) i Tønsberg, Terje Bang, deles i to grupper.

- Det er de foreldrene som abdiserer fordi de kommer til kort språklig og barna vokser forbi dem og tar styringa hjemme. Og det er de som er så redde for at barna skal gå vekk fra deres kultur at de setter bremsene på for fullt, og barna da gjør opprør.

 

Starter med foreldrene

Bang tror det er riktig å starte med foreldrene. I samarbeid med Voksenopplæringen i byen har derfor OBU i våres holdt kurs for innvandrerforeldre om forhold mellom foreldre og barn i norsk kultur.

Det er ofte vanskelig å komme i kontakt med disse foreldrene fordi mange vegrer seg for å ta del i barnas liv utenfor hjemmet. Men Shanas Hussain fra Kurdistan, som har to barn på henholdsvis 9 og 15 år, bekrefter at det er vanskelig når barna kan mer om norsk språk og -kultur enn henne.

- Det er vanskelig. Jeg må stadig spørre barna mine om norsk og kultur her. Og når jeg ikke forstår barna mine, synes jeg det er trist.

Foreldre- og barnkurs

I Tønsberg har Voksenopplæringen bedt Omsorgsstasjonen for barn og unge om å bidra med sine kunnskaper om forhold mellom tenåringer og voksne i norsk kultur. Og fordi dette ble bakt inn som en del av det obligatoriske innholdet i kurset om norsk språk og samfunnsliv, har sju foreldre nå gjennomført et ti ukers kurs hvor de har lært mer om å være foreldre i et samfunn som vårt der det er andre normer for ungdom.

Forutinntatte holdninger

Mange innvandrerforeldre har problemer med å forstå at det er vesentlige forskjeller mellom deres land og Norge, og at det kan hindre deres integrering og utvikling.

- For eksempel farger denne antakelsen deres forhold til offentlig myndigheter. Mange steder er styresmaktene uforutsigbare og gjennomsyret av korrupsjon. Innvandrerne tror gjerne det er korrupsjon i Norge også, så det må vi hjelpe dem til å forstå at det ikke er, sier Bang.

Nå skal OBU gå gjennom erfaringene fra denne første runden med foreldre- og barnkurs for innvandrere, og trolig blir det nytt kurs neste år.