Hopp til innhold

Valgsuppe i Færder: Ordføreren bekrefter nye forhandlinger med valg-joker

De fleste trodde det var avgjort. Høyre hadde erklært ordføreren, men så dukket det opp en joker ingen hadde tenkt på. Nå håper Arbeiderpartiet at de kan sikre ordføreren likevel.

Jon Sannes Andersen i Færder arbeiderparti

PÅ BANEN IGJEN? Jon Sanness Andersen har vært ordfører i Færder frem til i høst. Nå kan det hende han blir det igjen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Nå må jeg snakke med flere personer først, så kommer jeg tilbake til NRK Vestfold og Telemark senere, skriver Hilde Sundin i en tekstmelding til NRK.

Hun er for tiden politikeren alle vil ha en bit av.

INP fikk to representanter inn i kommunestyret og Sundin får trolig en plass i kommunestyret de neste fire årene. Hun kommer trolig inn fordi to politikere over henne på valglista har søkt om fritak.

I forrige uke erklærte INP at de støtter Høyres Tom Mello som ordfører, og hevdet de var enige om noen politiske saker. Men til tross for dette så foregår det nå samtaler mellom Arbeiderpartiet, Felleslista SV/Rødt, KrF, Miljøpartiet de Grønne og Sundin.

– Det er jo åpenbart at det blant annet omhandler konstituering og valg av ordførere, det kan jeg si, skriver nåværende ordfører i Færder, Jon Sanness Andersen (Ap), i en tekstmelding til NRK tirsdag.

Arbeiderpartiet håper med andre ord at Sundin skal gå mot partiets valg om å samarbeide med høyresiden i Færder.

Tom Mello fra valgnatten

NY ORDFØRER: Tom Mello (H) ble lansert som ordfører da Høyre, Senterpartiet, Frp og INP erklærte at de er enige om et såkalt valgteknisk samarbeid.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Møte noen dager før ordførervalg

For Sundin har senest tirsdag sagt til avisa Øyene at hun ikke har bestemt seg for hvem hun skal støtte på politiske saker og ordførerverv.

Lørdag uttalte hun til Tønsbergs Blad at ordførerkjedet til Tom Mello kan ryke. Hun sier hun ble sjokkert, da partiet hadde valgt å erklære samarbeid med Høyresiden i forrige uke, uten at hun var informert.

Faksimile Tønsbergs Blad

Forsiden på Tønsbergs Blad mandag 25. september. Hilde Sundin varsler at ordførerkjedet til Tom Mello kan ryke.

Håpet er at hun nå kan få mer gjennomslag for flere politiske saker, særlig i saken om ny fastlandsforbindelse, hos Arbeiderpartiet og de andre partiene, får NRK opplyst.

– Vi har avtalt et møte på Tinghaug til søndag, sier Anine Stousland fra Miljøpartiet.

Hun mener det er mange ting det er naturlig å samarbeide med INP om, som fastlandsforbindelse og solidaritet-politikk.

Vi er åpne for å prate med alle og plassere oss best mulig. Jeg har formidlet til INP at tilbudet står ved lag, hvis de vil revurdere det de har gjort, sier Stousland.

Ifølge NRKs opplysninger har INPs Jan Thomas Låhne og Høyres Tom Mello ønsket å få til et møte med Sundin, før søndagens møte.

Enda en joker-situasjon

Sundin, som var nummer fire på lista til INP, får trolig plassen i kommunestyret. Begge de to foran henne på INPs valgliste har søkt om å slippe å sitte i kommunestyret.

Færder kommune bekreftet mandag at nummer to på lista, Remi Herstad, må møte for å konstituere det nye kommunestyret, altså blant annet stemme over hvilke partier og personer som skal få ordføreren.

Herstads søknad om å slippe å sitte i kommunestyret, blir lagt til slutten av møtet, bekrefter Færder kommune.

Dersom Herstad, eller neste på lista, ikke kan møte opp, møter Hilde Sundin som vara.