Valentin har blitt større enn mor

Søndag spanderer vi 55 millioner kroner på mor, men vi bruker mye, mye mer på valentinsgaver.

Blomsterbukett

SI DET MED BLOMSTER: Roser, brudeslør og margeritter til mor.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Tulipaner, roser eller en orkidé? Utvalget er stort, og valget er viktig. Det er også den som får blomstene.

– Mamma skal få blomster, sier gartner Nina Vårli Thorbjørnsen hos Bryns blomster i Porsgrunn.

Nina Vårli Thorbjørnsen

Nina Vårli Thorbjørnsen vil gjerne gi bort blomster, og aller helst til mamma.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Tulipaner

Med en enkel tulipan ... Nei, den gamle sangteksten gjelder ikke på morsdagen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Med raske bevegelser og en skarp kniv forsvinner tornene på langstilkede, lilla roser. Sammen med lys lilla brudeslør og et par andre sorter blir blomster til en bukett. En morsdagsgave.

Denne søndagen faller morsdagen og valentinsdagen på samme dag. En uhøytidelig rundspørring NRK har gjort, forteller at mange har planer om å gi blomster eller noe annet til mor. Et spørsmål til handelsnæringen gir et helt annet svar.

Mer på kjæresten

– Vi bruker 55 millioner på morsdagsgaver og 250 millioner på valentinsgaver, forteller direktør Bror William Stende i hovedorganisasjonen Virke.

Forklaringa er nok at mor får kaffe på senga, kort og blomster. Kjæresten får kanskje blomster eller smykker og blir bedt med på restaurantbesøk. Stende forteller at det har blitt en økning år for år i summen nordmenn bruker på gaver og andre hyggelige ting på valentinsdagen

Katrine Amundsen

Katrine Amundsen selger valentinsgaver, men gir ikke bort noen sjøl.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Bjarne Deila Bryn

Bjarne Deila Bryn velger roser til valentinsbuketten og tulipaner til morsdagsbuketten.

Foto: Britt Boyesen / NRK
– Det er naturlig for mange å bruke mer på kjæresten, sier han til NRK.

Katrine Amundsen bak disken i bokbutikken har nok av bamser, hjerteputer og andre gaver på lur. Store plakater forteller at det er morsdag og valentinsdag på søndag. Til tross for at hun gjerne vil selge gaver til både mødre og kjærester, er hun ikke i tvil om hvem hun prioriterer å gi en gave.

– Jeg setter ekstra pris på mammaen min på morsdagen. Jeg er ikke opptatt av valentinsdagen.

Vil flytte morsdagen

Det knitrer i tulipanblader når Bjarne Deila Bryn bunter sammen bukettene. Han mener selvfølgelig at blomster er topp, enten du skal gi en oppmerksomhet til mor eller kjæresten.

– Tretti eller femti tulipaner i én bukett er en flott morsdagsgave. Skal du gi roser, gir du én til den du er glad i, men tre til den du elsker. Skal du dra på skikkelig, gir du 12 som symboliserer evigheten. Eller hva med en orkidé? Det betyr «jeg forguder deg».

Han hadde helst sett at morsdagen ble flyttet til juni slik det er i noen andre land. Da slipper han kollisjonen mellom valentinsdagen og morsdagen.

De tre karene rundt kafébordet er ikke enige med blomsterhandleren. Men de er enige med hverandre. Valentinsdagen kan de klare seg uten. Morsdagen er derimot veldig viktig.

– Dette er bare noe handelsstanden har funnet på. Morsdagen er en gammel, fin tradisjon. Da kommer ungene hjem til foreldrene sine. Det er det beste med hele morsdagen, synes Kjell Knudsen. De to andre nikker. Sånn er det med den saken.

Øyvind Lunde, Tore Johannessen og Kjell Knudsen

Trioen Øyvind Lunde, Tore Johannessen og Kjell Knudsen er samstemte: Mor fortjener blomster, og valentinsdagen er noe tull.

Foto: Britt Boyesen / NRK