Uværet i Sør-Norge førte til at titusenvis mistet strømmen

– Dette er en dag hvor været vil prege det du skal gjøre, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Lynbilder over Oslo

Uværet har herjet over store deler av Sør-Norge i dag. Her er et lynnedslag sett fra Oslo.

Foto: Jelmer Verhoog / Leserbilde

Titusenvis av husstander på Sør- og Østlandet har vært uten strøm i dag på grunn av uværet. Akershus og Østfold har vært blant de hardest rammede.

– Siden klokka 13 har vi registrert over 40.000 husstander som har vært uten strøm, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund til NRK.

I 18-tiden var det fortsatt 4.000 husstander uten strøm, og litt over klokken 19 var tallet ned i 560 husstander.

– Vi fikk inn den første meldingen rundt klokken 10 i formiddag, og det har kommet inn meldinger fra folk jevnt utover dagen, sier Schau.

Han oppfordrer alle til å ta ut ledninger til TV og vaskemaskin dersom man opplever et lynnedslag i nærheten av huset sitt.

En tre uten bark.

Lynet slo ned i et tre på Billingstad i Asker.

Foto: Christophe Pouchoulin / NRK

Tusenvis av lynnedslag

Det har regnet og tordnet godt i de sørlige områdene av Norge i dag. Bare i løpet av morgenen kunne meteorologene se at det blinket godt i Nordsjøen og over Øst- og Sørlandet.

– Det har vært rundt 16 000 lyn de første timene i dag, sa vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NRK torsdag formiddag.

Uværet i Sør-Norge har ført til mindre konsekvenser flere steder.

  • I Søndre Land i Oppland fikk en jente strøm i fingeren da hun stod ved vinduet da lynet slo ned utenfor huset, skriver Avisa Hadeland. Ifølge politiet skal ikke jenta har fått store skader, men hun ble sendt til legevakt for sjekk.
  • Billingstad i Asker slo lynet ned i et tre, noe som resulterte i at barken ble skrellet av, og et stort hull i bakken ved siden av treet, melder Budstikka.
  • Skuitunnelen i Bærum var i lang tid stengt inn mot Oslo grunn av store vannmengder.
Hallvard Mørk Tvete filmet uværet da det passerte Moss torsdag formiddag.

Hallvard Mørk Tvete filmet uværet da det passerte Moss torsdag formiddag.

Se lesernes uvær-videoer her

  • I Rogaland har det vært flere lynnedslag i kirker. Både Ulstein kloster, Oltedal kirke og Tasta kirka er rammet. Det er ikke meldt om brann som følge av lynnedslagene, men det har gått utover el-anlegget i to av kirkene, melder Rogaland brann og redning.
  • I formiddag var det to strømbrudd i Ryfylke. Rundt 1000 kunder på Finnøy og Ombo mistet strømmen i en kort periode.
Lyn over Oslo

Se bilder av regnværet torsdag.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk/NRK
  • Flere steder i landet er det uvisst om det er forsvarlig å gjennomføre fotballkamper. Mange fotballkretser ber spillerne møte som vanlig, og så er det opp til dommeren å vurdere forholdene.
  • Mellom klokken 11.00 og 12.40 var det stengt for lokaltog mellom Sandvika og Asker på grunn av signalproblemer etter tordenvær. Strekningen er ikke lenger stengt.
  • Det har vært en del forsinkelser på Oslo Lufthavn som følge av uværet. Torsdag ettermiddag var det forsinkelser på opp mot 30 minutter.
  • Equinor kansellerte dagens turer med helikopter til norsk sokkel.
Lyn over Larvik.

Dette bildet ble tatt i Larvik natt til torsdag.

Foto: Leserbilde/Rune A. Karslen

Det skal bli mer lyn og torden utover dagen, men det varierer stort fra sted til sted.

– Noen har fått skikkelige tordenbyger, mens andre sitter i 28 grader og strålende sol. Men i løpet av dagen vil de aller fleste ha fått med seg lyn og torden, i alle fall på litt avstand, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Hvor det registreres lyn kan du følge live på lyn.met.no.

Blå prikker som viser lyn.

OVER 16000 LYN: På dette kartet fra torsdag morgen vises antall lyn de siste 24 timene.

Foto: met.no

Meteorologisk institutt sendte onsdag ut oransje farevarsel i forbindelse med uværet som er ventet. Oransje farenivå er det nest høyeste nivået. Etter at dette varselet kom, er varselet for Agder justert ned fra oransje til gult nivå. Det er ventet 15–20 millimeter på 1 time der.

For Østlandet gjelder fremdeles oransje farenivå. Det er fare for jordskred og flom.

Et kart som viser farevarsel.

De aller kraftigste bygene ser ut til å treffe Østlandet, og fra i ettermiddag til fredag morgen er det oransje farevarsel. I Agder, Rogaland og Hordaland er det farevarsel på gult nivå. Det ventes store lokale variasjoner, opplyser Meteorologisk institutt.

Foto: Meteorologisk institutt

Kan komme over 25 mm nedbør

Statsmeteorolog Løvdahl opplyser at uværet vil holde seg mellom Sørlandet og Hedmark gjennom hele ettermiddagen.

– Det kan forsåvidt også holde seg gjennom natten, men de kraftigste bygene vil gi seg i løpet av kvelden. I ettermiddag vil det bli nye byger, lyn og torden, og nedbørsmengden kan overstige 25 millimeter på en time, sier han.

Så mye nedbør kan få store konsekvenser hvis det kommer på ugunstige steder, sier han.

– Da vil det kunne bli overvann og skader. Det kan også bli svært redusert sikt, slik at bilister kan bli nødt til å stoppe helt opp. Dette er en dag hvor været vil prege det du skal gjøre på et eller annet vis, sier han.

Lenger nord

Det verste skal være over på Østlandet sent torsdag ettermiddag eller tidlig kveld. Dagen etter blir det vått i Trøndelag.

– Fra sent fredag formiddag til fredag kveld ventes det lokalt kraftige byger med torden i Trøndelag. Det vil være store lokale variasjoner. Der de kraftigste bygene treffer kan det komme over 10 millimeter på én time, opplyser Meteorologisk institutt.

Fredag kveld ventes det også lokalt kraftige regnbyger øst i Finnmark. Noen steder kan det komme 10-15 millimeter på én time.

Regnet høljet ned langs E6 torsdag.

Regnet høljet ned langs E6 torsdag.