Hopp til innhold

Barn av rusmisbrukere skal få hjelp

SKIEN (NRK): Høringsfristen på nye regler i rusomsorgen er utsatt, og rusbehandlingseksperter skal bli hørt. – Det er viktig at barna blir tatt med når rusmisbrukere behandles, sier helseminister Bent Høie.

Helseminister Bent Høie.

UTSETTER HØRINGSFRISTEN: Helseminister Bent Høie ønsker at alle stemmer skal bli hørt i arbeidet med å lage nye retningslinjer for rusbehandling.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Onsdag i forrige uke meldte NRK at pårørende til rusmisbrukere mister retten til å få behandling i Helsedirektoratets nye forslag til regelverk.

Nå er fristen utsatt, og eksperter på rusbehandling skal også bli hørt.

– Jeg er glad for at Helsedirektoratet kom fram til det, etter at vi ble gjort oppmerksomme på at det var stemmer som ikke ble hørt, sier helseminister Bent Høie.

Det skal nå lages nye retningslinjer for hvem som har rett til behandling i rusinstitusjon. I forslag til ny veileder fra Helsedirektoratet, var barn og andre pårørende tatt bort. Det ville fratatt dem retten til å søke seg direkte til en rusinstitusjon.

– Forskjellen er at pårørende ved de foreslåtte endringene ville fått hjelp innenfor psykiatrien og ikke hos oss med kompetanse på rus, sier fagsjef Guro Brekke ved Borgestadklinikken Blå Kors.

Fikk ikke mat på flere dager

Per Halvorsen

44 år gamle Per Halvorsen har i dag lagt barndommen med en rusa mor bak seg.

Foto: Privat

Per Halvorsen fra Kragerø ga en stemme i debatten da han sist onsdag fortalte sin historie til NRK:

– Da jeg fikk barn selv, og kjente den kjærligheten man kan få til et barn, at man vil gjøre alt for det, skjønte jeg hva det var moren min hadde gjort mot meg og mine fire søsken, sier Halvorsen.

Det tidligste minnet Per Halvorsen har fra barndommen, går tilbake til 3-års alderen. Han ble hentet hjemme hos moren sin av bestemoren og en tante. På veien stoppet de ved en matbutikk fordi de visste at han var sulten. 3-åringen spiste bananen med skallet på.

Hjemme hos bestemor skulle tante skifte bleia mi. Hun begynte å grine og sa til bestemor at hun ikke klarte å gjøre det. Avføringen var størknet inn, bleia hadde vært der lenge og hele rumpa mi var et eneste stort sår.

Per Halvorsen, barn av rusmisbruker

Som barn av en rusmisbruker kunne Halvorsen få plass direkte ved en rusinstitusjon.

– Det er de 13 hardeste ukene jeg har hatt i hele mitt liv, samtidig er det viktigste jeg har gjort i livet, sier Halvorsen.

– Bør behandles sammen

Halvorsen fikk behandling alene, etter at moren var død. Et annet moment ved at pårørende har egne rettigheter til behandling ved rusinstitusjon, er at de kan få hjelp sammen med resten av familien.

Guro Brekke

Fagsjef Guro Brekke ved Borgestadklinikken Blå Kors, sier rusbehandlingen bør inkludere hele familien.

Foto: Anne Cathrine Syversen

– Rusinstitusjonene har en spesialkompetanse på hva som skjer i familier med rus, og vi vet også hvile følgetilstander, hvilke tilleggssykdommer barn og andre pårørende kan få, sier Guro Brekke ved Borgestadklinikken.

Helseminister Høie, er også opptatt av at pårørende kan være inkludert under behandlingen.

– Vi er opptatt av at pårørende blir tatt med i behandlingen, når det er naturlig. Det er også en av tilbakemeldingene de rusavhengige selv gir, at de pårørende ikke blir inkludert nok, sier Høie.

Høringsfristen er utsatt til 14. juni.