Gir ut unikt album med sju legender

NOTODDEN (NRK): Det begynte som en løs ide om å la pionerer og lokale bluesmusikere møte hverandre i studio. Etter 13 år ligger resultatet klart. Et album med 15 klassiske låter utgitt av selskapet Bluestown Records.

Det begynte som en løs ide om å la pionerer og lokale bluesmusikere møte hverandre i studio. Etter 13 år ligger resultatet klart. Et album med 15 klassiske låter utgitt av selskapet Bluestown Records.

Det hele startet i 2003. Da ble man enige om å samle noen av deltagerne på Notodden Bluesfestival i Juke Joint Studio og la dem spille sammen med lokale artister.

– Siden vi hadde studioet vegg i vegg tenkte vi at det var viktig å bruke muligheten, å få spilt inn noen av disse gamle legendene sammen med lokale artister. Men vi så ikke for oss noe album akkurat, forteller Jostein Forsberg, daglig leder i Notodden Bluesfestival.

Kjempenervøs

En av artistene var Rita Engedalen. Hun hadde ennå ikke debutert på plate, men stilte opp i studio, lettere nervøs. Hun ville gjerne synge «Turtle Blues» av Janis Joplin.

– Et stort øyeblikk, selv om jeg var kjempenervøs. Men da pianoet kom i gang og låta begynte å gå, fikk vi kontakt, sier hun og nynner et par strofer mens hun smiler.

Noen av pionerene undret seg nok litt da de ble spurt om å spille sammen med lokale artister, men det gikk alltid bra.

Rita Engedalen

– Det var stort å spille sammen med noen av bluesens legender, sier Rita Engedalen.

Foto: Roald Marker / NRK

Gitarist Morten Omlid har spilt på 13 av de 15 sporene på cd-en. Han var også nervøs første gangen i 2003. Spørsmålet var om han var god nok til å spille sammen med sine egen forbilder.

– Jeg var skikkelig nervøs. Vil de synes det jeg gjør er bra nok? Men de nikka og smilte og da Snooky Pryor sa, «Play the guitar now», kjente jeg skuldrene senka seg. Dette er noe jeg er stolt over å ha vært med på, slår Omlid fast.

Morten Omlid

Han er gitarist på 13 av de 15 låtene på albumet. Morten Omlid er stolt over det han har vært med på.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

De fleste av musikerne har følt seg hjemme i det helanaloge Juke Joint Studio på Notodden. Utstyrt med en 2" tapemaskin via analog lydmikser og til gamle rørforsterkere. Opptakene er gjort fra 2003 til 2011. I fjor begynte endelig snøballen å rulle, og det ble bestemt å gi det ut.

Njål Frode Lie har fått gleden av å mikse opptakene.

Riktig timing

– Det er fabelaktig å høre Honey Boy Edvards spille gitar i en alder av 95 år. Han og Pinetop Perkins' innspillinger er faktisk noe av det siste de rakk å gjøre i studio, forteller Lie.

Njål Frode Lie

– Det var fabelaktig å mikse lyden av gamle legender, sier Njål Frode Lie. Han er ansvarlig for ferdigmiksen på albumet Notodden–Mississippi.

Foto: Roald Marker / NRK

Notodden – Mississippi inneholder sju av pionerene innen bluesen. Nå er fem av dem døde. Derfor er dette et viktig dokument, mener Forsberg. At det har tatt så lang tid å få gitt det ut, gjør ikke noe mener han.

– Jeg tror det er en perfekt timing. Nå føles det som en forløsning, sier han og forteller at førsteopplaget på 1000 cd-er allerede er solgt.

Jostein Forsberg og Espen Fjelle

– Vi mener dette er en historisk viktig innspilling, sier Jostein Forsberg. Her i studio sammen med Espen Fjelle.

Foto: Roald Marker / NRK