Hopp til innhold

Denne øyperlen vil ingen kjøpe

Fritidseiendommen Såstein i Bamble var annonsert til salgs for 25 millioner kroner, da Full City havarerte like ved. I dag starter rettssaken der eierne krever rekorderstatning fra rederiet.

Norges dyreste hytte

Denne øyperlen har vært til salg lenge, men ingen er villige til å kjøpe.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kravet fra de ni eierne av øyperlen Såstein er på 12 millioner kroner. Deres advokat, Ole Johan Prytz, sier at det har vært umulig å selge fritidseiendommen etter havariet.

– De som kjøper eiendommer i denne prisklassen godtar ikke oljesøl. Det var flere seriøst interesserte kjøpere før havariet, men disse har naturlig nok trukket seg etter ulykken, sier advokaten til NRK.no.

Oljesøl på Såstein

Dette bildet er tatt på en befaring ved Såstein 8. januar i år. Bildet viser at det fortsatt er tydelige spor etter olje.

Foto: Preben Falster

Fortsatt oljesøl

Prytz representerer en gruppe på ni personer som er i slekt, og som sammen eier den 350 mål store øyperlen. Det er fire hus på eiendommen, som har vært i familiens eie i over 60 år.

Da eiendommen i Langesundsbukta ble lagt ut på markedet for rekordpris i 2008 ble den omtalt som et øyparadis.

Etter bulkskipet Full City gikk på grunn ble Såstein rammet av oljesølet, som ifølge eierne fortsatt skjemmer eiendommen.

– Selv om Kystverket nærmest har sagt at området er fritt for oljesøl, er det ikke tilfelle. Da vi befarte eiendommen tidlig i januar i år fant vi fortsatt betydelige oljerester, sier Ole Johan Prytz.

Video nsps_upload_2009_5_12_14_41_53_520.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Slik ser det ut på fritidseiendommen.

Avviser krav

Tirsdag starter behandlingen av det sivile søksmålet mot rederiet og deres forsikringsselskap i Nedre Telemark tingrett.

Oddbjørn Slinning er prosessfullmektig for de saksøkte og han mener at det ikke er grunnlag for erstatning.

– Vi avviser kravet fordi det ikke er dokumentert noe tap for eierne av Såstein i forbindelse med havariet, sier han.

Det er satt av tre dager til saken. Tidligere er den pensjonerte kapteinen på Full City dømt til seks måneders betinget fengsel for grov uaktsomhet i forbindelse med havariet. Annenstyrmannen ble frifunnet i lagmannsretten.

Oljesøl Såstein

Bildet viser oljespor ved Såstein 8. januar i år.

Foto: Preben Falster