Hopp til innhold

Frp vil ha omkamp om karbonfangstanlegg: – Ingen tvil om at dette øker risikoen i prosjektet

Karbonfangstanlegget som planlegges i Brevik skal bane vei for teknologi som verden har behov for. Men det kan ikke garanteres.

Statsminister Erna Solberg besøker Norcem i Brevik om planene for et karbonfangstanlegg.

BESØKTE: Statsminister Erna Solberg besøkte fredag Norcem i Brevik der regjeringen har gått inn for å investere 15–20 milliarder på et karbonfangstanlegg.

Foto: VIGDIS HELLA / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, sa olje- og energiminister Tina Bru (H), da regjeringen i høst gikk inn for å investere nesten 17 milliarder kroner i fangst og lagring av CO₂.

Dersom planene lykkes, kan det gi internasjonale ringvirkninger. Hvor andre fabrikker kopierer teknologien for å fange karbon og redusere utslippene.

Nå er det usikkert om løsningen vil kunne brukes andre steder i verden.

Frp mener det viser at risikoen for å mislykkes er altfor høy.

– Disse opplysningene øker risikoen i prosjektet og gjør det vanskeligere å forsvare investeringen, sier Frp-politiker Jon Georg Dale.

Kan ikke garantere

Teknologien som skal fange CO₂, krever mye energi.

I Brevik kan halvparten av CO₂-utslippene fanges ved å bruke overskuddsvarme fra sementproduksjon.

Andre fabrikker har ikke samme tilgang på gratis energi. De må regne med å bygge et kraftverk i tillegg for å ta i bruk teknologien, sier direktør ved Norcem, Per Brevik.

Bilde av Norcem og karbonfangstanlegget i 2024.

FANGST: Ved Norcem i Brevik vil karbonfangstanlegget kutte halvparten av utslippet på 800 000 tonn CO₂ i året.

Foto: ILLUSTRASJON: HEIDELBERG CEMENT

Det vil gjøre prisen mye høyere.

Brevik kan derfor ikke garantere at teknologien kan tas i bruk på samme måte andre steder i verden.

– Ut fra det vi vet er det ingen som har så stor mengde energi tilgjengelig.

Kan ikke garantere

Regjeringen må raskt avklare om de visste om dette før de bestemte seg for å investere i prosjektet. Det mener Frp-politiker Jon Georg Dale.

– Hvis ikke regjeringen har visst dette før, betyr det noe for føringene som de har lagt? Vil de trekke tilbake saken eller skal dette bety at Stortinget må utsette sin behandling av saken, spør Dale.

Statsminister Erna Solberg kan ikke garantere at det blir flere anlegg i Europa av denne typen.

– Vi har ingen garanti, men vi er i en omstilling i Norge. Vi må ta en sjanse for miljøet og for flere framtidige industriarbeidsplasser, sier Solberg.

Hun legger til at regjeringen har vært klar over at anlegget i Brevik har en unik tilgang på energi, sammenliknet med andre fabrikker.

– Men det er mer utslipp andre steder. Hvis teknologien virker her, vil gevinsten ved å investere andre steder bli enda større.

Trenger teknologien

Statsministeren mener kostnadene må ned for å realisere flere anlegg. Men renseteknologien vil være nødvendig, fordi CO₂-utslipp vil bli dyrt framover.

Sementindustrien står for seks til åtte prosent av utslippene på verdensbasis. Det er mer enn dobbelt så mye som Norges totale utslipp.

– Skal vi nå Parisavtalen, må vi gjøre noe med denne typen utslipp. Så lenge man ikke har en annen måte å produsere sementen på, må man investere i den typen av renseteknologi. Det vil være andre typer energi tilgjengelig andre steder, som fornybar energi, sier hun.