Usikkerhet preger arbeidsdagen hos Fylkesmannen i Telemark

SKIEN (NRK): Flesteparten av de 110 ansatte i Skien skal jobbe i Tønsberg. Ingen vet hvor mange og hvem det blir.

Elin Gulliksen Lunden, Merethe Boyesen og Trine Evensen

VENTER PÅ ENDELIG SVAR: Elin Gulliksen Lunden, Merethe Boyesen og Trine Evensen lurer på hvordan framtida for de ansatte hos Fylkesmannen i Telemark blir.

Foto: Britt Boyesen / NRK

I juni kom beskjeden de gjerne skulle ha sluppet å høre. Hovedsetet til den nye fylkesmannen blir Tønsberg. Det er en av konsekvensene når Telemark og Vestfold blir en region.

– Vi har galgenhumor, men mange sliter med motivasjonen nå, sier Merethe Boyesen. Kollega Trine Evensen beskriver disse månedene som en slags unntakstilstand.

De får støtte av hovedtillitsvalgt for UNIO-medlemmer, Elin Gulliksen Lunden. Hun forteller at noen ikke orker å snakke så mye om denne usikre perioden, mens andre er aktivt med i prosessen de er inne i.

Lang arbeidsvei

Dette er et hyppig samtaleemne i spisepausa. Flere har sendt søknader til andre etater eller private bedrifter for å sikre seg en ny jobb.

– Noen forteller gjerne at de har søkt eller blitt innkalt til intervju. Andre holder denne informasjonen tett til brystet, sier Lunden.

Fylkesmann i Vestfold Per Arne Olsen

Per Arne Olsen blir fylkesmann for den nye regionen.

Foto: Henrik Bøe / NRK

En ny arbeidsplass i Tønsberg betyr minst to timers ekstra kjøring for de fleste hver dag. Det er hvis de bor i Skien. Det frister ikke småbarnsforeldre. Utgiftene til bompasseringer og bensin eller et månedskort på toget betyr flere tusen kroner ekstra i måneden, og det er heller ikke populært.

Elin Gulliksen Lunden er innstilt på å jobbe i Tønsberg selv om reiseveien kan bli godt over en time med bil fra utgangsdøra på Ulefoss til kontoret i Vestfold.

En av kollegaene hennes på sosial- og helseavdelinga forsvinner i januar. Merethe Boyesen har fått jobb hos Arbeidstilsynet nesten vegg-i-vegg med fylkesmannenkontorene i Skien.

– Det blir trist å forlate de gode kollegaene her. Jeg er heldig som fikk den første jobben jeg søkte på. Det er ikke mange ledige jobber for jurister i distriktet nå.

Godt samarbeid

Trine Evensen synes ikke det er lett å bytte jobb etter 15 år hos Fylkesmannen i Telemark. Derfor har hun ikke tråla annonser over ledige juriststillinger i Grenland - i hvert fall ikke ennå. Hun venter til de vet litt mer om hvem som skal jobbe hvor.

– Det er interessante arbeidsoppgaver hos Fylkesmannen. Det eneste aberet er reiseveien.

Flere ansatte fra Vestfold og Telemark sitter sammen i en omstillingsgruppe nå for å finne faglige begrunnelser og andre kriterier for plassering av arbeidsoppgaver. I midten av mars skal det nye organisasjonskartet være klart.

1. oktober 2018 vet de fleste hvem som sitter i hvilken stol og hvor den stolen er plassert. En av avdelingene skal fortsatt være i Skien, men ingen tør gjette på om det blir landbruksavdelinga, miljøvernavdelinga eller en annen avdeling.

– Det er et godt samarbeid i omstillingsgruppa. Alle er opptatt av hverandres ve og vel, sier Lunden.