UP-sjefen: – Bare marginer fra en ulykke

ULEFOSS/PORSGRUNN (NRK): Dette er mange bilister sin store skrekk: å møte en bil som har vinglet over i motsatt kjøreretning, uten mulighet til å komme seg unna.

Videoen øverst i saken ble tatt på riksveg 36 utenfor Ulefoss i Telemark mandag kveld.

Den sølvgrå bilen hadde allerede flere ganger vinglet over i motsatt kjøreretning da de som sat i bilen bak fisket opp mobilen og filmet det de var vitne til.

– Skulle aldri vært på veien

I bilen etter satt Thomas Lunde bak rattet, mens kjæresten hans fanget den spesielle kjøringen på film.

– Det er helt vilt. Han skulle aldri vært på veien. I hvert fall ikke på den måten, sier Lunde.

Mens han lå bak den vinglete bilen, oppstod det flere farlige situasjoner. Det var skummelt å være vitne til.

– Det var ubehagelig. Jeg så først at den vinglet litt i eget kjørefelt. Etter hvert kom han over i feil kjøreretning og ut i grøfta, sier Lunde.

– Da ringte jeg politiet. Jeg hadde ikke ønsket å treffe en sånn bil i trafikken, så det er best å ringe politiet for å få slikt vekk fra veien.

Thomas Lunde

Thomas Lunde fulgte etter den vinglete bilen, og ringte politiet.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Skrekk-situasjon

Politiet fikk registreringsnummeret på bilen, men har foreløpig ikke opprettet sak, fordi det ikke var noen politibiler i nærheten da Lunde ringte.

Men selv om de fleste sjåfører får hjertet i halsen av å se videoen øverst i denne saken, kan Lunde fortelle at kjøringen var enda verre før kjæresten hans fikk begynt å filme.

Runar Karlsen, UP-sjef

UP-sjefen kaller kjøringen på filmen for fryktelig farlig.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

UP-sjef Runar Karlsen reagerer på det han kaller fryktelig farlig adferd i trafikken.

– Det er bare marginer fra en alvorlig ulykke.

– Det er nok mange som frykter akkurat en slik situasjon, at man møter et kjøretøy i egen kjørebane og ikke kommer seg unna. Og det er dessverre slik at mange dødsulykker skjer på denne måten, sier UP-sjefen.

Karlsen understreker at han ikke kjenner til denne saken utover å ha sett den skremmende kjøringen på film.

– Men det kan være ruspåvirket kjøring, distraksjon eller sykdom. I de to første tilfellene er det en alvorlig straffesak, sier han.

– Det er dessverre altfor mange som kjører ruset. Vi som er på veiene hver dag og kjører mye bil, møter ruspåvirkede førere stadig vekk. Ifølge Folkehelsa er det hver eneste dag 140.000 ulovlige kjøringer på grunn av rus, sier Karlsen.