Hopp til innhold

UP-Karlsen: – Å kjøre på sommerdekk nå er idioti

LANNER (NRK): Flere bilister ble tirsdag fratatt førerkortet, fordi de kjørte med sommerdekk under det aller første store snøfallet på Østlandet. UP fortviler over folks dumdristighet.

Runar Karlsen

– SKIFT DEKK NÅ: UP-sjef Runar Karlsen oppfordrer alle bilister til å skifte til vinterdekk.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

– Det er egoistisk og dumdristig å kjøre på sommerdekk på en dag som denne. Om ikke du har skiftet til vinterdekk i dag, så er det på høy tid å skifte så fort som råd, sier UP-sjef Runar Karlsen til NRK.

Natt til tirsdag kom årets første ordentlige snøfall på Østlandet, og tradisjonen tro skapte det kaos flere steder. Flere bilister på Østlandet mistet også førerkortet i morgentimene fordi bilen ikke var skikkelig skodd for vinterføret.

Laster Twitter-innhold

Utrykningspolitiet hadde storkontroll på Lanner i Porsgrunn tirsdag, for å sjekke om folk hadde skiftet fra sommerdekk til vinterdekk.

– Det er unødvendig å bli overrasket over kjøreforholdene i dag. Snøværet har vært varslet i flere dager. Vi vurderer hvert enkelt tilfelle om det blir førerkortbeslag eller en annen straffereaksjon når folk kjører med sommerdekk nå, sier Karlsen.

Andrea Pedersen kjørte med sommerdekk på bilen

Andrea Pedersen fra Larvik var en av mange som ble stoppet av UP på Lanner i Porsgrunn tirsdag. Hun hadde ikke rukket å skifte til vinterdekk på bilen, men fikk kjøre videre mot Larvik uten noen reaksjon fra politiet.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Tatt på fersken

En av mange som ble stoppet av UP i dagens kontroll var Andrea Pedersen fra Larvik. Hun jobber i Skien, og er pendler. Hun hadde ikke skiftet til vinterdekk.

– Ja, jeg vet at det er helt forferdelig. Jeg har fått time til dekkskift etterpå, så da kommer vinterdekkene på.

Hvorfor kjører du fortsatt rundt med sommerdekk på bilen? Dette været har jo vært varslet i dagevis.

– Jeg vet det er veldig teit. Plutselig var det snø, og så har jeg ikke tenkt meg godt nok om, og her står jeg da. Jeg har fått hastetime til dekkskift etterpå, og det er det viktigste.

Dekk-kontroll på Lanner i Porsgrunn

Det er ingen vei utenom, vinteren er her, og vinterdekkene må på bilen.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

– Ingen får greencard av politiet

Flere bilister ringte også politiet i morgentimene tirsdag for å få tillatelse til å kjøre med sommerdekk på vinterføret. Det rister UP-sjefen på hodet av.

– Det er ingen som får greencard av oss i politiet. Det går ikke. Folk må bruke hodet og vurdere det selv. Har du førerkort er det basert på tillit, at du kan gjøre vurderinger og kjenner reglene. Vi i politiet kan heller ikke gi noen veiledning, fordi føret varierer fra sted til sted.

732 bilister ble sjekket i politiets kontroll, og kun tre bilister fikk reaksjoner. En ble tatt med promille, en ble tatt uten gyldig førerkort, og en svenskregistrert bil ble avskiltet.

Snøkaoset på Østlandet gir seg forholdsvis fort, og på onsdag er mildværet tilbake i landsdelen.

– Det er allerede plussgrader på Sørlandet og i områdene rundt Oslofjorden begynner gradestokken å bikke mot pluss, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Dekk-kontroll på Lanner i Porsgrunn

UP kontrollerte hundrevis av bilister i dekk-kontroll på Lanner i Porsgrunn under det første store snøfallet på Østlandet.

Foto: Kristin Rivrud / NRK