Unge skal leve uten sosiale medier

PORSGRUNN (NRK): Fem ungdom må klare seg uten alt av sosiale medier i en uke. De skal teste om det gjør dem mer lykkelig.

Skal ikke bruke sosiale medier

SOSIALE MEDIER: Fem ungdommer skal prøve seg uten denne i en uke.

Foto: Anniken Sanna / NRK

​En dansk studie fra universitetet i København viser at man blir lykkeligere av å legge fra seg Facebook. Det å ta en pause fra det sosiale mediet ga deltagerne en økt tilfredshetsfølelse og tankene ble mer positive.

Fride Sanna og Ole Hjelen er flittige brukere av sosiale medier

MYE MOBILBRUK: Fride Sanna og Ole Hjelen er aktive brukere av sosiale medier

Foto: Anniken Sanna / NRK

Fem ungdom har derfor tatt prosjektet i egne hender og skal nå teste ut hvordan det er å kutte ut all bruk av sosiale medier i en uke.

Bruker mye tid

Ole Hjelen er en av ungdommene som ikke skal bruke sosiale medier. Han er en aktiv bruker og er pålogget på Skype hele døgnet, der snakker han med kompisene sine.

– Jeg syns det er skummelt, når jeg tenker over det nå er jeg på Skype hele tiden, forteller Hjelen.

Ungdommene går i tredje klasse på Porsgrunn videregående skole og sier det er vanskelig å vite akkurat hvor mye tid de bruker på sosiale medier, det er fordi de bruker det litt hele tiden.

– Jeg sender en snapp også legger jeg fra meg mobilen, så sjekker Instagram i noen minutter når jeg kjeder meg, til sammen så går det nok veldig mye tid, sier Fride Sanna.

– Hva er det verste som kan skje?

– Hvis det er noen som slår til noen eller noen slår opp, det høres veldig overfladisk ut men det er dumt å ikke få vite det først, ler Sanna.

Sosiale via de sosiale mediene

Aksel Tjora

MER HJEMME: Aksel Tjora er professor ved NTNU, han sier at ungdom er sosiale selv om de holder seg hjemme.

Foto: Model Lab

Aksel Tjora er professor ved NTNU for institutt for sosiologi, han sier det er en klar endring ved ungdom nå fra tidligere, man trenger ikke gå lenger enn 10–15 år tilbake før man ser en tydelig endring i oppveksten.

– Ungdom holder kontakt med sin sosiale omkrets via internett, de trenger ikke lengre dra ut for å holde kontakten med venner. Dette gjør at ungdom sitter mye mer hjemme i hverdagene, men det betyr ikke at de ikke er sosiale, forteller Torja.

F:V. Thomas Rose, Ole Hjelen, Kaja Moen Solverød, Fride Sanna, Vetle Hegerland

FRA VENSTRE: Thomas Rose, Ole Hjelen, Kaja Moen Solverød, Fride Sanna, Vetle Hegerland

Foto: Anniken Sanna / NRK

Grugleder seg

Ungdommene har mange forventninger for hvordan den neste uken kommer til å bli. De tror det kan bli vanskelig å huske på at de ikke kan sjekke de forskjellige appene sine.

– Det er så sykt vane at det er nesten ikke noe jeg tenker over engang, forteller Kaja Moen Solverød.

Apper som Instagram, Snapchat, Messenger og Facebook skal ikke bli sjekket hele uken, og de er ikke helt sikre på hva de skal gjøre med den ekstra tiden de får i løpet av dagen.

– Jeg tror jeg kommer til å trene mer og bruke mer tid på å lese til prøver, sier Hjelen.