Ny studie: Disse har størst behov for å ta tatoveringer

Trangen til å tatovere seg er sterkere hos noen personer enn andre. Det slår Norges første forskningsundersøkelse om tatoveringsvaner fast.

Telemarksrose som tatovering

TELEMARKROSE: Eva Flatin valgte et mønster inspirert av rosemaling som sin første tatovering.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

– For bare noen tiår siden ble mennesker med tatoveringer ofte forbundet med kriminelle, i dag er det noe alle har, sier Dominic Sagoe, førsteamanuensis i samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen.

I november publiserte han en forskningsartikkel i Scandinavian Journal of Psychology om menneskene som bar en tatovering i Norge i 2017.

Flest kvinner

Dominic Sagoe

FORSKER: Dominic Sagoe, førsteamanuensis i samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen har forsket på tatoverte mennesker.

Foto: Universitetet i Bergen

– Det er gjort lignende undersøkelser i USA, Storbritannia, Australia og store deler av Europa, men aldri i Norge, sier Sagoe.

I studien spurte forskerne 15.654 mennesker om tatoveringer, og resultatene viser at en av fem nordmenn har minst én tatovering. Det er flest kvinner som oppgir å ha en tatovering med 23.8 prosent sammenlignet med 17.9 prosent av mennene.

– I 2017 er nordmannen som mest sannsynlig skaffer seg en tatovering, en kvinne over 19 år, er mer overvektig enn gjennomsnittet og er utadvendt og omgjengelig, sier Sagoe.

Litt misunnelige

Eva Flatin (45) ville gjerne ha en tatovering som skulle ligne et smykke. Hun er opptatt av tradisjoner, og fikk tatovør Julie Loomer til å tegne en «rose» inspirert av de gamle rosemalerne i Telemark.

– Jeg har fått mange positive kommentarer, også fra folk som egentlig ikke liker tatoveringer.

Hun synes det er morsomt at datteren og hennes venninner også synes den er fin, og at de faktisk er litt misunnelige på tatoveringen. Datteren hennes fikk sin første tatovering da hun var 16 år. Hun har valgt å tatovere blomster på venstre arm og skulder.

Utdanning påvirker

Forskeren sier det er en sammenheng mellom tatoveringer og utdanning. Folk med høyere utdanning skjuler ofte tatoveringen.

– En forklaring på dette kan være at de med høy utdanning ofte får jobber der synlige tatoveringer ikke er godkjent, sier Sagoe.

Sammenheng med miljø

Ifølge Sagoe kobler mange utenlandske studier tatoveringer til bruk av dop og avhengighet. Forskerne fant også likheter i Norge.

– Mennesker som har brukt anabole steroider minst engang i løpet av livet, har 3,5 ganger så høy sannsynlighet for å skaffe seg en tatovering. En enkel forklaring er at tatoveringer er en viktig del av kroppsbildet i bodybuilding og gym-kulturen, sier Sagoe.

Sammenlignet med mennene som deltok i undersøkelsen, har kvinner som er psykisk ustabile større sannsynlighet for å ta en tatovering som er særdeles synlig. Enten på fingrene eller i nakken.

Tidene forandrer seg

Gunnar Haslund har tatovert siden midten av 90-tallet og sier han innimellom tatoverer over arr etter selvskading.

Gunnar Haslund2

MANGFOLD: Gunnar Haslund, tatovør og eier av Stigma tattoo i Horten sentrum sier kundene hans speiler samfunnet.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

– De som ikke står inne for det lenger, legger gjerne tatoveringer over arrene, sier Haslund.

Han har også merket seg en utvikling i hvem som skaffer seg tatovering.

– Det var flere yngre mennesker før. De siste ti årene ser jeg en økning i mennesker mellom 30 og 40 år som vil tatoveres, sier Haslund.

Han sier denne gruppen mennesker gjerne vil ha en stor tatovering, som gjerne dekker en hele armer.

– De over 50 vil ha mindre tatoveringer, ofte et motiv de har gått og tenkt på lenge, sier han.

Ikke overrasket

Per Halvorsen får en ny tatovering.

TATOVØR: Arild Flatbø i Contrast Ink Tattoo i Sandefjord opplever et mer moderne samfunn, men sier det fortsatt finnes fordommer rundt tatoveringer.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Arild Flatbø har tatovert profesjonelt i over 20 år og sier verden har forandret seg.

– Dersom det kom inn en lege eller advokat og skulle tatoveres for 15 år siden, ville jeg blitt overrasket, men ikke i dag, sier Flatbø.

Likevel stiller fortsatt noen arbeidsgivere krav til jobbsøkernes kroppskunst.