Anmelder ulvejakten i Nome

En fersk rapport viser at ulven i Nome ble skadeskutt fra en avstand på 170 meter. Flere reagerer på at avstanden var for stor, og jegerne blir nå politianmeldt.

Ulv skutt i Telemark

Denne ulven ble skutt på 170 meters hold. Nå politianmeldes Statens naturoppsyn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Espen Marker

Espen Marker står bak rapporten.

Foto: Jonas Rydén / NRK

Rapporten, som er utarbeidet av Espen Marker i Statens naturoppsyn, inneholder en logg over hva som skjedde da ulven ble skutt på kommunegrensa mellom Nome og Drangedal fredag 1. februar.

I rapporten står det at det første skuddet ble avfyrt fra en avstand på 170 meter. Ifølge Norges jeger- og fiskerforbund er 100 meter anbefalt som maks skuddavstand for hjort og villrein når viltet står i ro, mens det er 75 meter for et rådyr.

Det er Aksjonen rovviltets røst (ARR) som står bak anmeldelsen. De anmelder blant annet skytteren som løsnet det første skuddet. Også Espen Marker i Statens naturoppsyn og miljøkoordinator hos Telemark politidistrikt, Olav Lia, er anmeldt.

– Vi mener skuddet er avfyrt på altfor langt hold. Det viser lite respekt for dyret når det blir cowboylignende tilstander ved at man avliver dyret med så mange skudd, sier medlem Nina Elseth til NRK.

Totalt løsnet tre jegere åtte skudd mot ulven.

Les også:

ARR

Nina Elseth i Aksjonen rovviltets røst (ARR) sier at aksjonsgruppa anmelder tre personer etter ulvejakta.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Helt på grensa

Rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn Espen Marker, som står bak rapporten, forklarer at skuddet er forsvarlig avfyrt fordi dyret stod i ro.

Stein Lier Hansen.

Stein Lier Hansen støtter anmeldelsen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Hadde det vært i bevegelse hadde vi anmeldt jegeren som avfyrte skuddet. Det er helt på grensa til uforsvarlig, sier Marker.

Stein Lier Hansen, tidligere generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskeforening, er uenig med Marker, og mener at jegeren har gått over grensa.

– I jegeropplæringen lærer vi å unngå den type avstander, med mindre du har veldig store dyr foran deg, som elg, hjort eller villrein.

Støtter anmeldelsen

Hansen er også kritisk til kaliberet som er brukt på det første skuddet, en 308 W.

– Dette kaliberet har ikke en flat kulebane. Det er et kaliber som er lite egnet til å skyte sikkert på lange avstander. Vi har mange eksempler på at jegere under villreinjakt har blitt anmeldt og straffet for skudd på villrein i optimale situasjoner på den type hold.

Stein Lier Hansen støtter anmeldelsen.

– Det fører til at vi får mer konkret kunnskap og eksakt beskrivelse av hva som faktisk har skjedd. I rapporten står det jo at skuddet er avfyrt opp mot grensen til hva som er forsvarlig.

– Ansvarlig skytter

Hans Arne Vibeto, leder i Nome viltnemnd tilbakeviser at jaktlaget har gjort noe ulovlig.

– Det første skuddet ble avfyrt på et hold som tilsier at når ulven står stille er det forsvarlig, sier Hans Arne Vibeto, leder i Nome viltnemnd.

Han avviser påstandene om at 170 meter er for langt.

– Hvis du har kikkert, og sitter med anlegg som skytteren gjorde, er dette ansvarlig. Han som skjøt er en erfaren skytter, sier Hans Arne Vibeto.