Uklare ansvarsforhold før havariet

Uklare ansvarsforhold mellom Brevik trafikksentral og kapteinen på lasteskipet «Full City» ser ut til å være en medvirkende årsak til at skipet havarerte utenfor Langesund.

Full City på grunn i Langesund

Lasteskipet grunnstøtte utenfor Langesund natt til 31. juli i sommer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det kommer fram av den foreløpige rapporten fra Statens havarikommisjon for transport.

Rapporten forteller at offiserer og mannskap satt i verk flere tiltak for å få kontroll på «Full City» før det kom i drift og til grunnstøtingen.

Les hele rapporten her: Full City-rapporten

Geir Eikeland

Losoldermann Geir Eikeland.

Foto: Anne Lognvik / NRK
Oljen suges opp av vannet

Mange har vært med på opprydningsarbeidet etter havariet.

Foto: Aud Darrud / NRK

Uklarheten gjelder om det var Brevik trafikksentral eller kapteinen som skulle vurdere om skipets ankerplass ved Såstein var tilstrekkelig sikker eller ikke under de rådende værforhold.

Losoldermann i Kystverket Geir Eikeland sier de nå vil gå igjennom rutinene etter det som har kommet fram i dagens foreløpige rapport om Full City-havariet.

Satte i gang tiltak

Det går også fram av rapporten at offiserer og mannskap på Full City satte i verk en rekke tiltak for å få kontroll på skipet både før skipet kom i drift, og i løpet av den cirka halve timen fra skipet begynte å drive og til den første grunnstøtingen klokka 00.23.

I den foreløpige rapporten blir det påpekt at denne er utarbeidet tidlig i undersøkelsen, og ingen endelige konklusjoner er trukket.

Fylt med 1120 tonn olje

Lasteskipet «Full City» grunnstøtte og begynte å drive mot Såstein like sør for Langesund natt til fredag 31. juli.

Skipet var på vei til Herøya i Porsgrunn for å laste salpeter. Lateskipets tanker var fylt med 1120 tonn olje. Betydelige mengder olje lakk ut fra skipet.

Mandag 17. august ble det slept til NATO-kaia mellom Stathelle og Langesund. Der blir det liggende fram til midten av september.

Les: «Full City» trukket av grunnen

Les også: Fem prosent av kysten oljetilgriset