Hopp til innhold

– Ufyselig reklame for spionkameraer

Forhandlere av spionutstyr oppfordrer til ulovligheter når de reklamerer for produktene sine. – Ufyselig, mener Datatilsynet.

Dusjkamera

Det var tidligere denne uken at det ble kjent at noen har festet et spionkamera på veggen i jentedusjen på Skien videregående skole. Politiet etterforsker nå saken.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det var torsdag i forrige uke at to jenter oppdaget et kamera gjemt i en knagg i jentedusjen på Skien videregående skole.

Slike kameraer selges i flere butikker og netthandlere. Hvem som helst kan kjøpe og selge slikt utstyr lovlig. Bruk av slike kameraer er derimot ulovlig, da de har som hensikt å filme eller ta bilder av personer uten at de vet om det.

Flere reagerer nå på hvordan forhandlere av dette utstyret reklamerer for produktene sine.

Les også:

Utroskap og psykopater

En av nettbutikkene som selger slike kameraer, «Spy World», skriver følgende på sin nettside under fanen «Spionutstyr i bruk»:

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier det er lov å selge og kjøpe utstyret. Det er derimot svært problematisk å bruke det.

Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen

«Spionkameraer kan brukes til alt fra utroskap, dokumentere psykopater, avsløre dårlige arbeidsforhold, dokumentere møter, eller bare for å ha det gøy på skolen eller på jobben. Eksemplene under her er bare noen få eksempler på hva skjulte kameraer kan brukes til.»

Eksemplene videre nedover siden er hentet fra saker på nettsteder og i nettaviser der slike kameraer er brukt. Titlene er blant andre «Utro kone avslørt» og «Spionkamera filmet damer på toalett».

Når en forhandler bruker dette til å reklamere for produktet sitt, så er det samme som å oppfordre til ulovligheter, mener Datatilsynet.

– Det er ufyselig å reklamere på den måten. Det oppfordres til ulovligheter, og det sier litt om slike butikker, mener nå jeg, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NRK.

Enklere å få tak i

Denne typen kameraer har vært i salg i mange år, men det har nå blitt enklere og billigere å få tak i dem.

– Bruk av slikt utstyr er ulovlig, staffbart og svært problematisk i de aller fleste tilfeller. Fallhøyden er enorm dersom man blir tatt, og det blir man ofte, sier informasjonsdirektøren.

Skåra sier videre at det i noen tilfeller kan finnes bruksområder for dette utstyret som kan forsvares i ettertid, for eksempel ved avdekking av korrupsjon, overgrep eller andre grove handlinger som ikke hadde kommet frem uten. Men han gjentar at bruk av slike kameraer i de aller fleste sammenhenger er problematisk.

– Usmakelig og trist

Rektor ved Skien videregående skole, Lill Harriet Koi, reagerer på hvordan forhandlere av disse kameraene reklamerer på nett.

– Det å operere i denne bransjen, og oppfordre til å bedrive overvåkning uten at folk vet at de blir filmet, er både ulovlig, usmakelig og trist. Det skaper utrygghet for elevene. Jeg vil at våre elever skal føle seg trygge på skolen. Det er viktigst i min rolle som rektor.

 Lill Harriet Koi

Rektor ved Skien videregående skole syns det er både usmakelig og trist at bedrifter oppfordrer folk til å skaffe seg spionkameraer.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Hun sier at skolen har sine egne overvåkningskameraer.

– Men disse kameraene er merket. Vi har konsesjon for å ha de kameraene, og de fyller en helt annen funksjon, sier Koi.

Også elevrådsleder ved skolen, Andrine Bro, er svært kritisk.

– Det å reklamere for å bruke slike kameraer, og at de i det hele tatt nevner skolen i denne sammenhengen, er ganske sykt og idiotisk. Det å oppfordre til å bruke det på den måten, bryter med loven og alle reglementer.

Andrine Bro

Elevrådsleder ved Skien videregående skole Andrine Bro syns det er idioti å reklamere for å bruke spionkameraer på en ulovlig måte.

Foto: Privat

– Ambivalent forhold

Tonny Kluften, som driver Spy World, en av aktørene som selger slike kameraer, sier at det er et moralsk dilemma å operere i denne bransjen.

– Jeg har helt klart et ambivalent forhold til det å drive med dette og selge disse kameraene. Det som gjør at jeg holder på, er at kameraene også blir brukt i sammenhenger hvor de har en positiv effekt, sier Kluften til NRK.

Han sier at et av kameraene en gang bidro til at en gutt ble dømt for voldtekt i retten. Selv om kameraet er ulovlig, så retten på det som nyttig bevismateriale. Kameraene har også blitt brukt til å dokumentere uverdig behandling av eldre.

– Trist hendelse

Den ferske episoden i Skien mener han derimot er trist.

– Jeg syns selvfølgelig det er leit at kameraene brukes i sammenhenger hvor unge mennesker blir rammet på denne måten. Samtidig er det jo åpenbart en risiko, det er jeg fullt klar over. Jeg har sjelden kontakt med dem som kjøper, det foregår via nett, og folk sier ikke hva de har tenkt å bruke kameraene til.

Han har heller ingen problemer med å forstå Datatilsynets innfallsvinkel i saken.

– Jeg har respekt for Datatilsynets holdning til oss i denne bransjen. Det er rett og slett jobben deres.

NB: Det er ikke kjent hvor spionkameraet som ble brukt i jentegarderoben i Skien videregående skole er kjøpt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark