Hopp til innhold

Russen har et ufortjent dårlig rykte

Og russepresidenten i Sandefjord mener folk har glemt hvordan det var da de selv var russ.

Glenn Tomas Moldeklev Ekvoll

Russepresident Glenn Tomas Moldeklev Ekvoll håper russen tar til seg rådene fra skolen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Det er vel ikke alle som er så glad i russen, sier russepresident ved Sandefjord videregående skole, Glenn Tomas Moldeklev Ekvoll, til NRK.no.

Skolen har nettopp holdt et informasjonsmøte der de har fortalt hvordan de har jobbet frem mot russefeiringen, og hvordan de skal jobbe videre nå som det hele er i gang.

Både russen, politiet og skolen er enige om at samarbeidet har gått knirkefritt så langt. Allikevel er det som regel ikke dette bildet som males i media. De gangene man kan lese om russen, er det som regel i forbindelse med fyll og bråk.

– Jeg føler at de jeg har møtt i år har et godt bilde av russen, og at media har fremstilt det greit hittil. Men vi har nok generelt sett et dårlig rykte. De som holder liv i de ryktene husker ikke at de var russ selv. De har jo vært der selv, og burde huske hvordan det var, forklarer Ekvoll.

Les også:

De få ødelegger for de mange

Sandefjord har et av de største russekullene i landet, med utgangspunkt i én videregående skole.

Rundt 550 russ har nå startet feiringen av at skolegangen går mot slutten.

Espen Molland

Espen Molland mener russen i Sandefjord har et bedre rykte nå enn tidligere.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Espen Molland er førstebetjent ved politiet i Sandefjord, og leder for ungdomsgruppa. Han gir sin fulle støtte til Ekvoll.

– Det er det som er synd. Det er noen få som ødelegger for de andre. Russen har nok hatt et halvdårlig rykte på seg, men her i Sandefjord har vi klart å hjelpe dem på vei til å bedre det ryktet, forklarer Molland og legger til:

– Men det ligger nok igjen en del fra gammel av.

Han tror også størrelsen på byen er en faktor.

– Sandefjord er ikke den største byen. De henter jo inspirasjon fra de store byene, og ønsker å være like tøffe og kule og feste like mye. Det gjør sitt til at det blir litt murring, forteller Molland.

Les også:

Til stede der russen er

I Sandefjord har skolen flere informasjonsrunder med russen. Skolen er også involvert når russestyret velges, og sammen med politiet ser de over russeknutene.

I tillegg har de en trafikk- og helsedag. Og miljøarbeiderne er med russen natt til både 1. og 17. mai. De er rett og slett til stede der russen er, når det ikke er skoletid.

Stine Konglevoll

Stine Konglevoll forteller at tilbakemeldingene fra russen er gode.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Dialogen er god. Det er veldig ok å kunne si at vi har 550 russ og at det er sjelden det blir diskusjoner mellom oss og russen, sier miljøarbeider Stine Konglevoll.

– Hva er tilbakemeldingen fra russen?

– De er glad i oss de. Og det er klart at når de får på seg dressene og får litt høyere promille, så er det utrolig hvor mye mer glad de er i oss. Det er bare positiv russ, forklarer Konglevoll.

Hun skulle ønske at mediene fokuserte mer på de positive tingene som russen er med på.

– Jeg tenker blant annet på den kreftaksjonen som Sandefjord hadde i år. De slo alle rekorder igjen. Så man kunne hatt fokus på det bra de gjør. Men det er alltid noen som må ødelegge for den beste russen.

Les også:

Viktig med mat og drikke

Når skolen inviterer til informasjonsmøte, så handler det jo også noe om det som kan gå galt i løpet av russetiden.

En av dem som var til stede var helsesøster Anne Svendsen. Hun har en viktig rolle for russen.

Anne Svendsen

Pass opp for smittsom hjernehinnebetennelse er oppfordringen fra helsesøster Anne Svendsen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Det viktigste for russen er å tenke på å få regelmessig matinntak, god nok søvn og et riktig væskeinntak. Og da tenker jeg på vann, sier Svendsen.

– Det meste ligger til rette for å bli syk under en russefeiring?

– Ved store ungdomssamlinger ligger alt til rette. Det er kanskje over 1000 ungdommer samlet. Og når de får på seg dressene så kysser de på «gud og hvermannsen». Altså, han du aldri kunne tenke deg å kysse før, han kysser du når du får på deg russedressen. Og du skjønner det ikke selv. På den måten smittes både kyssesyken og smittsom hjernehinnebetennelse, forklarer Svendsen.

Av årets russ ved skolen har over 300 tatt vaksinen mot hjernehinnebetennelse.

– Jeg kan ikke snakke for over 500 russ, men jeg håper de tar dette til seg. Min oppgave blir å holde russen litt i skinnet. Vi har en avtale om at hvis vi klarer å oppføre oss, så får vi ha natt til 17. mai her på skolen. Den ønsker vi å beholde, avslutter Ekvoll.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark