Hopp til innhold

Uenige om hva som skal gjøres med hjemløse katter

SKIEN (NRK): Det er uenigheter om en katt skal kunne fortsette sitt ville liv ute, eller om den skal avlives.

Katt

Redd Dyra Telemark tar inn flere hundre forlatte katter hvert år.

Foto: Anniken / Sanna

– Jeg har sett så mye lidelse og elendighet, forteller Karin Nilsen fra Redd Dyra Telemark

Nilsen har jobbet som frivillig hos Redd Dyra Telemark i over åtte år, hun har sett hvordan livet til en hjemløs katt kan preges av sult og sykdom.

Skadet katt

AVLIVET: En skadet katt Redd Dyra tok inn måtte avlives etter skadene den hadde pådratt seg ute.

Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge er det rundt 50 000–100 000 hjemløse katter i Norge, men at det er svært vanskelig å vite med sikkerhet.

Professor Bjarne Braastad ved NMBU

Professor Bjarne Braastad ved NMBU mener det ikke hjelper å fjerne alle hjemløse katter

Om man fjerner hjemløse katter fra et område så vil det komme nye katter og ta over den ledige plassen, så det er bare en kortvarig løsning, forteller professor Bjarne Braastad ved NMBU.

TNR-metoden

TNR-metoden går ut på å fange inn hjemløse katter, kastrere dem og slippe kattene som er friske nok tilbake til område sitt, gitt at de vil få mat og ly.

Siri Martinsen, Noah

Siri Martinsen fra NOAH mener det er en løsning å kastrere og gi tilsyn til hjemløse katter.

Foto: Bente Isefjær / NOAH

Dyrevernsorganisasjonen NOAH mener at TNR-metoden kan bli brukt i tillegg til å fortsette arbeidet med å hente inn og omplassere hjemløse katter. Det kan brukes der det er for mange katter til å omplassere med en gang og der kattene er for ville til å omplasseres.

– Noen katter som er født ute har det kanskje ikke best av å bli tatt inn og separert fra hverandre, men at de kan bli ute, gitt at de blir kastrert, forteller Siri Martinsen fra NOAH.

Uenig

Karin Nilsen fra Redd Dyra Telemark er uenig i at dette vil gi kattene et bedre liv. Etter erfaringene hun har gjort seg tror hun ikke katter klarer seg alene uten konstant tilsyn i det norske klimaet.

Jeg syns det høres litt enkelt ut å si at vi kan bare gi de mat så klarer de seg selv, de lider så fryktelig og det tar så lang tid før de dør, forteller Nilsen.

Dyrebeskyttelsen Norge stiller seg også kritisk til TNR metoden. De er enige i at det norske klimaet gjør det vanskelig å være sikker på at hjemløse katter har det bra på egenhånd. De legger til at det å fange en katt flere ganger er svært vanskelig, så det å følge TNR metoden og være sikker på at kattene har et godt liv er diskuterbart.

Karin Nilsen

Karin Nilsen fra Redd Dyra har hjulpet hjemløse katter i over åtte år.

Foto: Anniken Sanna / NRK

Redd dyra Telemark henter inn katter, kastrerer dem og behandler dem for eventuelle sykdommer før de prøver å finne et nytt hjem til den hjemløse katten. De kattene som er for ville til å kunne bli håndtert av dyrlege og en omsorgsperson blir avlivet.

– Da må vi ofte avlive, det å temme en voksen villkatt det er veldig vanskelig, forteller Nilsen.