Hopp til innhold

Tvangsflytting stanset i siste øyeblikk

Kun én time og seks minutter før familien på fire skulle blitt hentet, kom kontrabeskjeden.

Rune Høiseth og Masrour Mamoun Omar

RØRT: En rørt ordfører Rune Høiseth kunne mandag morgen fortelle Masrour Mamoun Omar (11) at familien slipper å flytte.

Foto: Philip Hoffgaard

Elleve år gamle Masrour og familien skulle tvangsflyttes fra Larvik til Stord, nå er flyttingen utsatt på ubestemt tid.

Det fikk familien beskjed om kun én time og seks minutter før de skulle bli hentet. Reisen til Stord skulle egentlig starte klokken 09.00 mandag, men klokken 07.54 kom kontrabeskjeden.

Masrour Mamoun Omar, 11-åring fra Larvik

FÅR BLI: Masrour (11), mor Amal Wesi Seleh og hans to søsken på 12 og 3 år får nå bli i Larvik inntil videre.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Familien på fire kan dermed pakke ut av koffertene sine igjen. Beskjeden fikk de av en svært rørt ordfører.

– Når han har vært her så lenge er han en del av Larvik, sier ordfører Rune Høiseth, med skjelvende stemme.

Høiseth har jobbet hele helgen med å samle politisk støtte for å la familien få bli og nå har formannskapet i Larvik bestemt at saken skal behandles på nytt.

– Nå er jeg kjempeglad, sier 11-åringen før også hans stemme svikter.

Masrour Mamoun Omar - ferdig pakket

FERDIG PAKKET: 11 år gamle Masrour, de to søsknene hans og moren deres hadde kofferten ferdig pakket for avreise mandag morgen. De hadde nemlig fått beskjed om at de ikke lenger kunne bo i asylmottaket i Larvik fordi det legges ned, men nå får de bli likevel.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Bodd i Larvik i sju år

Alenemoren Amal Wesi Saleh og de tre barna hennes har vært i Norge i over 11 år, og sju av årene har vært i Larvik. De to yngste barna er født her, mens den eldste, Adar (12), var et halvt år da de kom.

Det er bare noen dager siden de fikk sjokkbeskjeden om at de må flytte.

– Det er vanskelig. Vi har familie her og vil ikke noe annet enn å bli, fortalte Saleh gråtkvalt til NRK før helgen.

Familien fikk først beskjed om at de måtte reise forrige uke, men dette ble utsatt fordi Masrour, som spiller fotball for Fram, skulle på en hyttetur med fotballaget denne helgen.

11-åringens fotballtrener, Eirik Blümacher, er blant flere i lokalsamfunnet som har kjempet for at gutten og familien skal bli. Han gruet seg til denne dagen, men ble lettet da ordføreren tok kontakt mandag morgen.

Eirik Blömacher

STØTTE FRA FOTBALLTRENER: Eirik Blömacher, Masrours fotballtrener, håper familien nå blir kvitt usikkerheten. – Familien har sittet i mottak i altfor lang tid. Det er på tide at de får trygghet til å komme videre i livet, sier Blümacher.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg har gåsehus. Det er fantastisk deilig og helt supert for barna i familien, og for de andre to familiene som jeg har skjønt er i samme eller liknende situasjon, sier han.

Ja av UDI, nei av kommunen

Bakgrunnen for den planlagte tvangsflyttingen er at asylmottaket i Larvik legges ned 31. oktober. Familien ønsket å bli boende i kommunen der de har fått et stort nettverk, og fikk det som heter alternativ mottaksplass.

Det betyr at UDI skal betale kostnaden kommunen har ved at de blir boende, men administrasjonen i Larvik kommune sa imidlertid nei til dette fordi mor har oppholdstillatelse med begrensing. Det vil si at hun mangler dokumenter som kan bekrefte at hun er fra Irak.

Saken ble omtalt i media, og da tok ordføreren affære.

– Rådmannen har gjort jobben sin, men det er noe med det å få et ansikt. Når en gutt har vært her så lenge, så bør han få fortsette med det, sier Høiseth.

NRK har bedt rådmannen i Larvik om en kommentar, men han har ikke svart på våre henvendelser.