Julepyntet TV-tårn ble frimerkesuksess

TV-tårnet på Vealøs utenfor Skien er 170 meter høyt. Hver jul blir det pyntet med lys og er blant de høyeste juletrærne i hele landet. Nå har det også havnet på frimerke. Frank Severinsen i Telenor ble rørt da "juletreet" hans fikk så mye oppmerksomhet.

Vealøs på frimerke

Er dette Norges høyeste juletre? Slik har det stått og lyst hver jul siden 1999. Nå har det også havnet på frimerke.

Foto: Roald Marker / NRK

Det er ikke vanlig å pynte en tv-mast med annet enn røde varslingslys for flytrafikken. Men Frank Severinsen i Telenor mente masten på Vealøs kunne egne seg godt som juletre. Før tusenårsskiftet i 1999, rigget han masten med lys.

– I tillegg skulle Skien feire 1000 års jubileum det året, så det var gode grunner til å tenne lyset. De fleste syntes det var fint, dermed har det blitt en tradisjon hvert år.

Vealøs med julelys

Da Frank Severinsen så dette bildet første gang i 2011, visste han ikke at det skulle bli frimerke av det. Men fotografiet til Jan Thore Øvrum glemte han ikke.

Foto: Jan Thore Øvrum

Mange i Telemark sier at det blir ikke jul hvis ikke "treet" på Vealøs er tent. Likevel ble Frank Severinsen overrasket da han fikk en henvendelse fra Posten.

– Da jeg fikk en mail om at de ønsket å bruke Vealøstårnet med julepynt som motiv på et frimerke, ble jeg overrasket. Og ikke minst rørt. Det er ikke hver dag man får utgitt noe i frimerkeform.

Ville gjøre noe ekstra

Helt siden frimerker ble vanlig midt på 1800-tallet, har de små papirlappene vært ettertraktet hos samlere. Filateli er en gammel hobby, i Norge som i resten av verden. Hvert år markeres frimerkets dag og i år falt den på en lørdag.

Frank Severinsen

Slik ser hjertebarnet hans ut. Frank Severinsen er stolt over at masta på Vealøs er valgt ut til å bli frimerkemotiv.

Foto: Roald Marker / NRK

Hva ville da passe bedre enn et nytt frimerke? Problemet var at Posten Norge ikke hadde planlagt noen offisiell utgivelse den dagen. Men daglig leder for Skien postkontor, Kjell Sviggum, er ikke tapt bak en (post) vogn. Han fikk like godt utgitt et frimerke lokalt.

– Vealøstårnet pyntet til jul er ikke bare synlig fra Skien. Det kan sees i mange kommuner rundt om. Dermed tenkte jeg at det var en god idé og fikk gitt det ut på frimerkets dag.

Ideen var så god at opplaget på 1000 frimerker snart er utsolgt. Den første dagen forsvant det ut hele 700 stykker. 200 av dem som såkalt førstedagsbrev. Det vil si at de er satt på en konvolutt og datostemplet på utgivelsesdagen 18. oktober. Dermed har de også en større verdi for samlere.

– Da jeg fikk høre at Posten ville gi det ut som frimerke, visste jeg straks hvilket fotografi som var best, forteller Frank Severinsen.

Vakkert motiv

Vealøstårnet som juletre er hjertebarnet hans og han har sett mange bilder av det opp gjennom årene. Tanken gikk tilbake til et bilde han hadde sett på Facebook og han tok kontakt med fotografen.

Fotograf Jan Thore Øvrum ga meg alle rettighetene. Han var overrasket og glad for at hans fotografi ble valgt ut til å pryde ett frimerke. Det er nemlig ikke alle fotografer som er så heldig, slår Frank Severinsen fast

Den første som fikk æren av å pryde et frimerke var engelske dronning Victoria i 1840. Deretter fulgte andre kongelige, statsmenn, berømte personer eller vakre landskap. Men frimerkedirektør i Posten, Halvor Fasting kan ikke huske at et julepyntet TV-tårn har fått den æren. I hvert fall ikke i Norge.

– Nei det kan jeg ikke huske, svarer han. Men bildet er jo flott, så jeg synes det er blitt et vakkert frimerke.

Halvor Fasting

– Det er et vakkert motiv, mener Halvor Fasting. Som frimerkedirektør i Posten har han sett mange frimerker, og vet han hva han snakker om.

Foto: Nils Midtbøen / Posten

– Kan det bli verdifullt blant frimerkesamlere?

– Det er vanskelig å si, men er det noen der ute i verden som samler på frimerker med TV-tårn, har det interesse, svarer han.

Filateli er en gammel hobby, samtidig som det er lønnsomt for postverkene over hele verden. De kan selge frimerker uten at brevene blir fraktet. Noen land gir derfor ut mange frimerkeserier i året og tjener penger på den måten.

Her kan du lese mer:

Det gjør ikke Posten i Norge. Politikken er færre, men bedre frimerker for at det ikke skal gå inflasjon i de norske frimerker.

– Det er riktig, svarer Fasting. Men privatpersoner kan bestille frimerker med egne motiv for privat bruk. Eller det kan gis ut frimerker lokalt, slik som Skien postkontor har gjort, svarer han.

Pynter treet i år også

Kjell Sviggum er glad for rosen frimerket får. Han gir gjerne ut flere lokale frimerker dersom han får gode tips.

Solveig Nordbø

Skal du ha Vealøs med julepynt på frimerke, må du skynde deg. Solveig Nordbø på Skien postkontor viser frem noen av de siste frimerkene de har igjen.

Foto: Roald Marker / NRK

Gjerne, det er vi åpne for. Det er bare hyggelig.

Og befolkningen i Nedre Telemark skal ikke bli skuffet i år heller. Når adventstiden nærmer skal Frank Severinsen pynte treet.

– Jeg har satt i gang allerede, og går det etter planen skal treet tennes klokka 1700 siste torsdag før 1. søndag i advent.

Da er det bare å følge med utover ettermiddagen torsdag 27. november.