– Jeg rakk å se ham i noen sekunder

Tusenvis av sørafrikanere står for andre dagen i kø for å få et siste glimt av Nelson Mandela. – Jeg rakk å se ham i noen sekunder, og det var veldig spesielt, sier Bergit (29).

I kø for å se Mandela

Bergit Sønstebø Svendseid fra Drangedal er en av de mange tusen som i dag har stått i kø for å ta et siste farvel med Nelson Mandela.

Foto: Privat

Køene i Pretoria i dag minner mange om de lange køene til valglokalene i 1994 da Mandela ble valgt til president.

Mandela ligger nå i en åpen kiste i palasset, og der skal han ligge til og med i morgen, fredag.

– 20 000 i kø

Ifølge CNN var det snakk om en flere kilometer lang kø med mennesker som i dag ønsket å ta farvel med Mandela.

Bergit Sønstebø Svendseid fra Drangedal, som har jobbet som journalist i NRK, bor i Pretoria. Hun forteller om enorme køer.

– I dag har folk blitt busset fra tre ulike steder i byen og inn til palasset. Da jeg kom til et av disse stedene i dag tidlig, så forsto jeg med en gang at det kom til å dukke opp enormt mye mennesker. Det er helt riktig at det har vært flere kilometer med køer for å komme seg på disse bussene for å få se Mandela en siste gang, sier hun.

Mange sto svært lenge i kø.

– En dame i køen fortalte meg at hun hadde stått opp klokken tre på natten for å være tidlig ute. «Dette er min siste sjanse til å få se ham», sa hun, forteller Svendseid.

Hun forteller videre at lokale medier i Pretoria anslår at 20 000 mennesker har stått kø i dag. Mange måtte gå skuffet hjem.

Stemningen i landet har endret seg litt siden dagene rett etter Mandela døde.

– Den er litt annerledes enn den var for noen dager siden. Rett etter at han døde var stemningen preget av feiring av livet til Mandela. Nå er stemningen mer rolig, og folk lar det som har skjedd synke inn. Det var ingen sang og dans i dag, sier hun.

Les også:

– Spesiell opplevelse

Hun forteller at folk ventet tålmodig i køene, og hun sto selv mange timer i kø for å få se Madiba i den åpne kisten.

–Jeg kom til slutt frem til presidentpalasset. Jeg rakk å se ham i noen sekunder, og det var en veldig spesiell opplevelse, sier drangedalsjenta.

Hun forteller videre om hvordan landet nå har gått inn i en ny fase.

– Det har skjedd mye de siste dagene. Vi hadde den store minnemarkeringen på fotballstadion i Johannesburg på tirsdag, og nå er vi inne en ny fase der folk kan ta et mer personlig farvel, sier hun.

Les også:

I morgen, fredag, er siste sjanse til å se Mandela før han blir fløyet til Qunu, som er landsbyen han kommer fra. Der skal han gravlegges på søndag.