Hopp til innhold

Tsunami feide gjennom dalen

Nå prøver arkeologer å finne 360 år gamle spor.

Feltarkeolog Maria Westrum Solem

Feltarkeolog Maria Westrum Solem leter etter tsunamispor.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Høsten 2008 tok arkeologer en "tjuvtitt" nede i jorda i Hammerdalen i Larvik. Da fant de det de antar er spor etter en voldsom tsunami som feide gjennom dalen for nesten 360 år siden.

Nå har arkeologene satt av tre uker til en utgraving av området.

Video Tsunami feide gjennom dalen

Et nedbrent hus?

Det er i plenen foran det som i dag er Skogkontoret på Langestrand at feltarkeolog Maria Westrum Solem og andre arkeologer fra Kulturarv i fylkeskommunen graver. Opprinnelig var dette Larvik grevskaps gamle overinspektørbolig.

Noe av det første Westrum Solem fant da gravemaskinen hadde gravd ut et felt var en stor, tilhogget stein.

– Vi tror dette er restene av grunnmuren til et hus som lå her på 1600-tallet. I tillegg kan man se en bred, svart stripe horisontalt i lagene her. Det er kull fra brent tre, så denne bygningen kan ha brent.

Ei dramatisk natt

Gammelt kart over Larvik

Dette gamle kartet viser hvor tsunamien herjet på sin ferd fra Farrisvannet (øverst) og ned til Larviksfjorden.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Men det er først og fremst restene etter tsunamien arkeologene leter etter. Da Westrum Solem prøvegravde i 2008, fant hun en bred stripe av sand i jorda nede i plenen.

Under sanden - som trolig stammer fra tsunamien i 1653 - lå det rester av slagg og stein samt forskjellige gjenstander (blant annet krittpiper).

Det er i disse lagene man nå skal utforske nærmere for å se om man kan finne ut mer om den tidligste jernverkperioden og den dramatiske hendelsen natta mellom 2. og 3. september 1653.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arkeologisk utgraving i Larvik

Vestfold fylkeskommune inviterer interesserte til å se på utgravingene i Overinspektørens hage.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Den mytiske Fresjeborgen

Ved Farrisvannet lå den herskapelige residensen til Niels Lange, byens store mann og jernverkseier på den tida. Herregården Fresje, eller Fresjeborgen som den ble kalt, forsvant i dypet av innsjøen nærmest uten et spor. Det har skapt grobunn for myter og historier, og arkeologene har svært lite fakta å forholde seg til om gården.

– Og jeg tror nok ikke vi finner spor etter Fresjeborgen nå heller, sier Maria Westrum Solem.

Men i bakken langs elva ned Hammerdalen ligger det definitivt mange spor etter den dramatiske tsunamien. Nå gjelder det bare å finne dem.