Hopp til innhold

– Vi shopper trossamfunn

Antall medlemmer i trossamfunn utenfor Den norske kirke øker. Leder i den nystartede Lukaskirken mener nordmenn shopper i det åndelige tilbudet.

Odd Arvid Stykket og Stewart Håseth

Odd Arvid Stykket og Stewart Håseth mener det er behov for Lukaskirken, men den skal ikke konkurrere med eksisterende menigheter.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Fra 2009 til 2013 var det ti prosent økning i antall registrerte medlemmer i muslimske og kristne trossamfunn i Telemark.

– Det er bare å se på hvor mange som går i kirken og hvor mange som ikke gjør det. Da kan det ikke være nok med de eksisterende kirkene, sier Odd Arvid Stykket.

Han er pastor i Lukaskirken i Skien som ble startet opp i februar. Stykket sier det er uttalt mål for etablerte menigheter å starte opp nye kirker for å nå nye mennesker.

– All erfaring viser at etablerte kirkesamfunn stagnerer etter noen tiår og medlemstallet reduseres.

Les også:

– Bunnlinja som teller

Stykket sier at Lukaskirken ikke er startet for å konkurrere med andre menigheter. Han sier menighetene samarbeider om det samme oppdraget: Flere skal bli kjent med Jesus og få en menighet å gå til.

– Hvis man jobber i en REMA 1000-butikk er det ingen grunn til å bli fornærma hvis det er en annen REMA-butikk som trekker til seg flere kunder. Det er samme eieren på bunnlinja.

Lukaskirken holder til i lokalene Oasen kafé på Borgeåsen i Skien. Hver søndag ettermiddag er det møte.

– Det varierer fra fire-fem til noe over tjue personer. Det første året er det viktigste å samle folk som vil være med å jobbe langsiktig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bibelen

Nye kirker, men samme budskap. Pastor i Lukaskirken sier det viktigste er at flere blir kjent med Jesus og finner en menighet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Designerkirken

Administrativ leder i Lukaskirken, Stewart Håseth, snakker om "designerkirken". Han mener folk shopper, også i det åndelige tilbudet.

– Vi ser det i flere sammenhenger. Folk er kjappere til å skifte kirkesamfunn hvis de føler seg utilpass. I stedet for å rydde opp og finne ut av det, skifter folk kirkesamfunn.

Han tror det er positivt fordi folk er kritiske til kirkeledere og ikke sluker alt i blind tro. Samtidig mener han det er negativt hvis folk skifter kirkesamfunn i stedet for å gå i seg sjøl.

Millionstøtte

Fylkesmannen i Telemark betalte i 2013 ut 2,8 millioner kroner i statstilskudd til 37 registrerte og ett uregistrert trossamfunn i Telemark.

Beløpet er fordelt på 6754 medlemmer. De største trossamfunnene utenfor statskirka i Telemark er: Telemark Islamsk Trossamfunn (841 medlemmer), Pinsemenigheten Evangeliehuset i Porsgrunn (801 medlemmer) og Pinsekirken Tabernaklet Skien (785 medlemmer).