Tror på bedre rekruttering

Videregående elever i jordbruks- og gartnerfag kan nå gå ut i lære på samme måte som elever i andre yrkesfag.

Tor Fredrik Bjune er lærling på gården til Bjørnar Langklep i Undrumsdal i Re.

Se video: Tor Fredrik Bjune deltar på forsøksordningen

Tor Fredrik Bjune (18) er lærling på gården til Bjørnar Langklep i Undrumsdal i Re. Han er en av totalt 13 lærlinger fra Vestfold som deltar i en ny forsøksordning.

Mens den videregående utdanningen i jordbruks- og gartnerfag tidligere har bestått av tre års skolegang, prøves nå en ny ordning ut i Vestfold, Buskerud, Oslo, Nordland og Finnmark.

På samme måte som andre yrkesfag går elevene i prøveprosjektet to år på skole og deretter to år i lære.

God respons

Tor Fredrik Bjune

TO ÅR: Tor Fredrik Bjune skal i to år være lærling på gård.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Jeg rullerer på tre gårder, og er en uke på hvert sted. Når vi er rundt på flere gårder får vi et godt helhetsinntrykk, siden ulike bønder gjør oppgavene på forskjellige måter. Da kan vi plukke ut det optimale, sier 18-åringen.

Vestfold Landbrukstjenester administrerer forsøksordningen i fylket.

– Responsen har vært bedre enn ventet. For et år siden så det ut som at det bare skulle bli to til tre lærlinger i Vestfold i år. Nå har vi ti lærlinger i Vestfold og vi har sendt tre over til Buskerud, sier daglig leder for Vestfold Landbrukstjenester, Runar Wold.

Laber interesse

Flere landbruksprodusenter forteller om laber interesse og dårlig rekruttering fra norsk ungdom de siste årene, men nå håper og tror de trenden snur.

– Da jeg var barn jobbet mange ungdommer på gården i sommerferien, men interessen forsvant for 20 år siden. Men i år har en ung gutt i nabolaget spurt om sommerjobb hos oss, for første gang på ti år, sier Åsmund Bjertnæs, daglig leder for Bjertnæs og Hoel, en av Vestfolds største grønnsakprodusenter.

Bjørge Madsen fra Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand har samme inntrykk, og forteller at de skal ta imot en lærling i høst.

– Vi merker en økende interesse fra ungdom for å komme inn i næringen, sier Madsen.

Rådgiver i Vestfold Bondelag, Amund Kind, har tro på at lærlingprosjektet vil hjelpe til å skape større interesse for næringen.

– Håpet er at dette både vil bedre utdanningen og at det vil øke rekrutteringen, sier Kind.

Åsmund Bjertnæs (til venstre), daglig leder for Bjertnæs og Hoel

LABER INTERESSE: Åsmund Bjertnæs (til venstre) sier at interessen blant ungdom har vært laber de siste årene.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Håper på fortsettelse

Prøveprosjektet med lærlinger skal etter planen vare fram til 2020.

Bonde Bjørnar Langklep håper ordningen fortsetter utover prøveperioden.

– Lærlingene kommer ut og får virkelig prøve produksjon i praksis. Mange skoler klarer ikke å tilby like god praksis som man får ute i næringen. Samtidig tror jeg det er bra at elevene får mer tid. De får to år på skolen og to år i praksis, og dermed mer kjøtt på beinet, sier Langklep.

– Det har gått veldig bra så langt. Jeg får drive med alt fra dyrestell til traktorkjøring og diverse gårdsarbeid. Drømmen er å drive et eget gårdsbruk, sier lærling Tor Fredrik Bjune.

Bonde Bjørnar Langklep og lærling Tor Fredrik Bjune

FORNØYD: Bonde Bjørnar Langklep er fornøyd med å ha Tor Fredrik Bjune som lærling.

Foto: Henrik Bøe / NRK