Hopp til innhold

Trond slakter maten selv

Alle som spiser kjøtt burde vært med på å avlive et dyr. Det mener Trond Johansen Ottestad på Nøtterøy.

Hos familien Johansen Ottestad på Nøtterøy slakter sin egen mat. Da NRK var på besøk slakta de en and.

Ottestad og familien driver økologisk gårdsbruk. Han mener folk har godt av å selv oppleve hvordan and, høns, gris og kalkun ender opp som mat på middagsbord over hele landet.

– Spesielt med det forbruket av kjøtt vi har i dag. Jeg tror det hadde vært en tankevekker og at folk ville spist mindre kjøtt, sier Ottestad.

Da NRK besøkte gården slaktet de og plukket en and. Tidligere har de tilbudt folk å komme og slakte selv, men foreløpig er det få som har kommet.

– Vi hadde ei dame her som var med på hele prosessen. Hun syntes det var flott å være med på å forvandle et levende dyr til mat, forteller Ottestad.

– Aldri hyggelig å slakte

For Ottestad er det helt uaktuelt å frakte dyr vekk fra gården for slakting. Han er opptatt av slaktingen skal skje i rolige og verdige former.

– Når vi velger å ha et dyrehold slik som vi har, er det helt nødvendig å slakte selv om det aldri er hyggelig, sier han.

Familien er glade i dyra sine og er i stor grad selvforsynt. Akkurat det er ikke alltid like lett.

– Det er alltid veldig trist og det er mange ganger vi gruer oss flere dager i forveien. Men sånn er det når vi velger å ha dyr vi skal spise selv, sier Ottestad.

Med verdige former mener Ottestad at de går rolig og oppfører seg som normalt rundt dyra og tar de raskt med bort til slaktestedet.

– Der svimeslår vi dyret, slik det står i forskriftene at det skal gjøres, og så kapper vi av hodet. Det går fort og forhåpentligvis uten smerte, sier han.

– Takk, men nei takk

For en økologisk gårdbruker som Ottestad er det skremmende å høre kyllingdebatten som har rast i det siste.

– Hvis det er sånn at vi ikke kan ta i maten vi spiser før den er varmebehandla, da sier jeg takk, men nei takk. Det er virkelig skremmende, sier Ottestad.

Han sammenligner kyllingen med palmeoljen, som nesten er blitt helt borte fra det norske markedet etter at forbrukerne ble mer bevisste.

– I dag er det veldig få produkter i det norske markedet som bruker palmeolje, og det er jo den forbrukermakten man i mye større grad kunne brukt mot andre varetyper eller vareinnhold, mener Ottestad.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark