Hopp til innhold

Kjente folkeviser i ny drakt

Nå kommer sangene «Kjerringa med staven», «Trollmor» og «Håvard Hedde» i ny drakt. Folkemusikk og jazz er smeltet sammen i et nytt album, «Astri mi Astri».

Per Ander Buen Garnås

NYE VERSJONER: Per Anders Buen Garnås spiller den nye versjonen av «Ja, vi elsker». – Det er en fantastisk melodi og et mesterverk av en komposisjon, sier Cecilie Authen Borgestad.

Foto: Cecilie Authen Borgestad

Sangene er kjente folkeviser som Cecile Authen har satt i en ny musikalsk ramme. Sammen med flere dyktige norske jazz og folkemusikere gir hun i disse dager ut et nytt album, «Astri mi Astri». Kjente folkeviser har fått et jazz-arrangement.

Cecilie Authen Borgestad

– Det å være enkel er veldig krevende. Etter hvert som jeg har blitt litt eldre, har jeg forsøkt å strippe det ned for å få det så enkelt som mulig. Og det var Bill Evans og Jan Johanson veldig flinke til, sier Cecilie Authen Borgestad

Foto: Trond Hasler Lundberg

– Dette er tolkninger av kjente og kjære folketoner og melodier som vi alle har et godt og nært forhold til. Jeg hadde lyst til å lage mine egne versjoner av disse. For melodiene er så sterke og flotte, låtmaterialet er vakkert, rett og slett. Dette er låter som ikke blir spilt nok heller. Alle kjenner til de, men vi bruker de ikke så ofte, forteller Cecilie Authen Borgestad.

Utfordrende

Cecilie Authen Borgestad er pianist, komponist og arrangør for «Astri mi Astri». Det finnes mange folkeviser, men hun valgte disse for de var de mest utfordrende.

Coveret til Astri mi Astri

Coveret til plata «Astri mi Astri».

– De fleste tenker vel at jeg skal gjøre noe som folk ikke har hørt før. Men jeg hoppet egentlig rett i det, og tok noen av de sangene som var mest kjent. Det gjør at det blir utfordrende for meg, for disse er veldig standardiserte og alle kan originalen, sier jazzmusikeren.

Alle kan høre på

Plata er et prosjekt Cecilie Authen Borgestad har tenkt på i mange år, og nå fikk hun med seg dyktige telemarksmusikere. Fra folkemusikkmiljøet i Telemark ble Per Anders Buen Garnås og Agnes Buen Garnås med. Og fra jazz-siden kommer Andre Kassen, Hilde Norland Gundersen og Stig Sjøstrøm. For Telemarks sin del er det viktig at det er mange telemarksmusikere.

– Jeg synes at kombinasjonene folkemusikk og jazz er veldig spennende. For det improviseres ofte og mye innenfor begge sjangerne. Jeg synes det var interessant å få harmonisert og samkjørt det, slik at de ble lyttbart for et større publikum, forteller Authen Borgestad.

Må være i bevegelse

Ukas P2-artist, Agnes Buen Garnås, inspirator og pådriver.

Agnes Buen Garnås liker kombinasjonen med jazz og folkemusikk. Jazzmusikere har mer tradisjon på å arrangere musikk for flere instrumenter.

Agnes Buen Garnås synger sangen «Trollmor» på plata. Hun mener det er viktig med slike utgivelser. Musikk hvor jazz og folkemusikk smelter sammen, er sjeldent.

– Det har masse å si for folkemusikken. Folkemusikken må være i bevegelse, og det er viktig at viser som den eldre generasjonen kjenner godt, blir ført videre til nye generasjoner, sier Agnes Buen Garnås.

Authen Borgestad har komponert egne strekk som gjør at de gamle melodiene hegner sammen med jazzen.

– Jeg har tillatt meg visse partier med improvisasjon og komposisjon for noen av melodiene fra folkemusikken er ganske korte. Det var viktig for at låtene skulle bli forløst og gå i hop, for det er viktig at temaet kommer frem, forteller Authen Borgestad.

Cecilie Authen Borgestad

Det er Bill Evans som er Cecilie Authen Borgestad store inspirasjonskilde.

Foto: Espen Gjelstad Gundersen

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark