Hopp til innhold

Trommer bort de vonde tankene

Emily Cottingham (16) synes flere ungdommer burde få sjansen til å lære hvordan man kan takle negative tanker og følelser.

Trommene hjelper Emily Cottingham (16) til å takle de vonde tankene.

SE VIDEO: Emily Cottingham trodde hun var alene om de vonde følelsene

– Av og til, når jeg kjenner at det bygger seg opp innvendig, så går jeg bare ned og slår.

Emily Cottingham snakker om trommene og musikkinteressen. Den har hjulpet henne ut av perioder med nedstemthet og vonde tanker.

Å fokusere på en interesse i stedet for det negative, er ett av triksene hun lærte da hun deltok på et depresjonsmestringskurs.

En av fire unge jenter sliter

Emily Cottingham

MUSIKKGLAD: Emily Cottingham gleder seg til neste konsert med bandet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Å spille trommer hjelper meg både fysisk og psykisk. Jeg må følge med, både på hvor og når jeg slår, og det er jo også fysisk slitsomt siden jeg spiller i et punkrockband, sier Cottingham og smiler.

16-åringen satser på musikken, og går musikklinjen på Greveskogen videregående skole i Tønsberg i tillegg til å spille i bandet Zero Productivity. Det var forrige skoleår, da hun gikk i tiende klasse på ungdomsskolen, at hun deltok på depresjonsmestringskurset.

Selv om forskning fra Ungdata og NOVA viser at en av fire unge jenter sliter med psykiske helseplager, trodde 16-åringen at hun var alene om de vonde følelsene.

– Da de på kurset fortalte hvordan man kan tenke og hva som er vanlige tanker, så ble jeg veldig overrasket. Jeg har ikke visst at det er flere enn meg som tenker sånn. Det betyr mye å vite at dette er vanlig og at jeg ikke er alene om det.

Sammenhengen mellom tanker og følelser

Depresjonsmestringskurset, som først ble omtalt i fagbladet Sykepleien, arrangeres i regi av helsestasjonen på Nøtterøy. Kurset er for lettere deprimerte eller nedstemte ungdommer, og ikke for de mest alvorlige depresjonene.

– Noen har nedstemthet, noen har mye sinne og noen strever med å være sosial og fungere i dagliglivet, sier helsesøster i Nøtterøy kommune, Marit Handeland.

– Vi jobber med å forstå sammenhengen mellom tanker, følelser og kropp. Da kan du jobbe med følelsene dine og gjøre noe med hvordan du har det.

Helsesøster på Nøtterøy Marit Handeland og psykiatrisk sykepleier Dyveke Sundt Frogner

KURS: Helsesøster på Nøtterøy Marit Handeland og psykiatrisk sykepleier Dyveke Sundt Frogner arrangerer depresjonsmestringskurset.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– I ferd med å bli mer vanlig

Helsesøsteren bekrefter at en interesse kan hjelpe mot vonde følelser.

– Det å avlede seg selv er faktisk en av de viktigste teknikkene vi lærer bort. Ikke oppsøk de vanskelige tankene når du er alene. Oppsøk positive opplevelser eller steder i stedet. Så kan du heller komme tilbake til de vanskelige tankene senere, når du ikke er alene.

Ifølge leder for Norsk Sykepleierforbunds helsesøstergruppe i Vestfold, Bente Prydz, finnes tilsvarende kurs i flere kommuner.

– Det er i ferd med å bli mer vanlig. Flere kommuner har sendt fagfolk på opplæring for å kunne drive et slikt kurs, sier Prydz.