Trodde drikkevannet var forgiftet

Flere innbyggere i Holmestrand ble redde etter kryptisk melding om kritisk feil i hjertet av vannforsyningen i kommunen.

Ber folk om og ikke drikke vannet
Foto: Skjermdump Facebook

Sent søndag fikk kommunen melding om en kritisk feil i hjertet av vannforsyningen til hele Holmestrand. Pumpehuset var ute av drift, og 85 prosent av innbyggerne sto i fare for å miste vannet. Kommunen måtte derfor gi beskjed til innbyggerne om å ikke bruke vann hjemme.

Vegard Fondenæs er av innbyggerne i kommunen som fikk meldingen. Han mener meldingen var tvetydig og uelegant skrevet.

Jeg ble ikke redd, men allikevel kan man jo begynne å lure. Det kunne jo nesten høres ut som vannet var forgiftet.

Vegard Fondenæs

Fondenæs mener meldingen kunne vært skrevet på en annen måte. Det er flere enig med han i.

Foto: Privat

Fondenæs sier vannproblemene ikke har skapt problemer for han, men han forstår ikke hvorfor kommunen ikke bare skrev at det var problemer med vanntilførselen med en gang.

Ordføreren tar selvkritikk

Flere har reagert på ordlyden i tekstmeldingen som ble sendt til kommunenes innbyggere. Innbyggere NRK har snakket med sier de ble redde, og mener informasjonen fra kommunen var laber. Ordfører Alf Johan Svele tar selvkritikk.

Vi ser i ettertid at det første varselet som ble sendt ut kunne vært litt mindre skarpt, og at vi kunne skrevet en forklaring som beroliget og sa mer om årsaken.

På den annen side sier ordføreren at å bagatellisere situasjonen for mye, kunne ført til en hamstringseffekt, som igjen fører til en økning i stedet for reduksjon i vannforbruket.

Alf Johan Svele

Ordfører i Holmestrand tar selvkritikk

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Svele sier det er litt pussig at dette skjer nå, for ordføreren sier de har etterlyst en oppdatert og ny vann- og avløpsplan, som kommer til politisk behandling til uka.

Vi er veldig avhengig av vann og strøm i dagens samfunn, så når det skjer noe med strømtilførselen som igjen påvirker vanntilførselen, er det klart at vi får testet oss. Det vil jeg si at vi har fått gjort i dag.

Ba folk om å bruke lite vann

Kristian Bergun som jobber som fagleder for vann og avløp sa til NRK mandag at noen deler i anlegget hadde røket, og at det ble jobbet for å erstatte disse.

Kristian Bergun

Kristian Bergun fagleder, vann og avløp

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Vi har lite vann inn til Holmestrand nå, for dette er den eneste vanntilførselen vi har inn til kommunen. Da er det klart at vi blir sårbare, sa Bergun.

Mandag ettermiddag hadde pumpene begynt å gå igjen, men innbyggerne ble bedt om å bruke så lite vann som mulig frem til klokken 6 tirsdag.