– Viktig å være ærlig med barna

Det blir en annerledes og trist start på skoleåret for elever og ansatte ved Myrene skole i Porsgrunn.

myrene skole

Gutten som døde av svineinfluensa før helgen var elev ved Myrene skole i Porsgrunn. Nå forbereder skolen seg på en spesiell start på det nye året.

Foto: Roald Marker / NRK

Torsdag i forrige uke døde en 11 år gammel gutt, som var elev i sjette klasse ved skolen, av svineinfluensa. Kommuneoverlege Bjørnar Nyen sier at det er viktig å være ærlig med barna om det som har skjedd.

Starten på 2013 blir ikke som planlagt på Myrene skole i Porsgrunn. Etter at en 11 år gammel gutt ved skolen døde av svineinfluensa i romjula, kommer klassekameratene hans tilbake til en skole hvor en pult er tom.

Bjørnar Nyen

Kommuneoverlege Bjørnar Nyen i Porsgrunn mener det viktig at barna får reagere på sin egen måte på det som har skjedd.

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg synes det er viktig at foreldre og andre voksne er ærlige og sanne, og snakker sant om det som har skjedd. Det er også viktig at vokse har forståelse for ulike reaksjoner hos barna, sier kommuneoverlege Bjørnar Nyen i Porsgrunn.

– Viktig med minnestunder

Nyen tror mange barn har spørsmål om det som har skjedd.

– Det er nok mange som går rundt med forskjellige tanker om dette, og det viktig at det finnes noen voksne der for dem, sier Nyen.

Han mener at det også er svært viktig å gi plass for å minnes gutten som er gått bort.

– Det er viktig at de minnes det de har hatt sammen i klassen. Det kan være fint å gjøre noe konkret, som for eksempel å tenne lys. Det kan være viktig for å bearbeide det som har skjedd, sier Nyen.

Kriseteam koblet inn

Rektor ved Myrene skole Stein Thomas Tusvik sier at budskapet om at skolen har mistet en av elevene sine var en helt forferdelig beskjed å få, og at tankene går til guttens pårørende.

Skolestarten blir nå ganske annerledes enn hva som var tenkt.

– Lærernes planleggingsdag 2. januar vil få et helt nytt innhold. Vi vil koble inn forskjellige instanser for å få råd om hvordan vi skal ivareta barna som nå er i sorg. Når barna kommer på skolen 3. januar blir det minnestund for gutten i de forskjellige trinnene, sier rektoren.

Skolen har lagt ut informasjon til foreldrene på internett og det blir også et møte for foreldrene på kvelden 3. januar.

– Mange foreldre føler seg utrygge og usikre, og det har vi full forståelse for. Vi håper at informasjonen vi har gitt har vært til hjelp, sier Tusvik.

– Ikke rart man blir bekymret

For foreldre og barn som er bekymret for selv å bli alvorlig syke, har kommuneoverlegen råd.

– Det er ikke rart om man blir bekymret når en i utgangspunktet frisk gutt i nærmiljøet får svineinfluensa og dør av det. Men det er viktig å vite at det er veldig, veldig sjeldent at slikt skjer. Det er ikke en større risiko for folk i nærmiljøet å bli så syke som denne gutten, enn for folk andre steder i landet, sier Nyen.

Han legger til at det er viktig med god hoste- og nysehygiene, samt god håndhygiene, for å unngå smitte.