Trening gir lykkelig alderdom

SAUHERAD (NRK): Kun 1 av 3 over 65 år trener nok, ifølge anbefalinger fra helsedirektoratet. På et aktivitetssenter i Sauherad hjelper studenter eldre med å trene.

Furuheim bo og aktivitetssenter i Sauherad

AKTIVE: En dag i uka har studenter hatt en treningstime for pensjonister ved Furuheim bo og aktivitetssenter i Sauherad.

Foto: Roald Marker / NRK

Vonde muskler og stive kropper blir mykere. Med baller og blå gummistrikk gir pensjonistene alt, for trimmen er et høydepunkt i uka

– Trimmen her er kjempeviktig. Jeg blir nesten på gråten av det, for trimmen skal bare være en gang til, og det er så trist, sier pensjonist Lalla Høihilder.

Furuheim bo og aktivitetssenter i Sauherad

GØY: Trimmen på senteret gjør Lalla Høihilder klappende glad.

Foto: Roald Marker / NRK

Kun 1 av 3 trener nok

Ifølge tall fra helsedirektoratet er det kun 34 prosent av kvinnene og 29 prosent av mennene over 65 år, som oppfyller det anbefalte aktivitetsnivået.

Jakob Linhave

Avdelingsdirektør for helse og miljø i Helsedirektoratet, Jakob Linhave skulle ønske det var flere eldre som klarte målet om fysisk aktivitet.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

Avdelingsdirektør for helse og miljø i helsedirektoratet, Jakob Linhave, sier fysisk aktivitet er svært viktig, spesielt for eldre.

– Jo bedre fysisk form du er i, jo bedre mestrer du hverdagen. Da er det større sannsynlighet for at du klarer å bo hjemme lenge, og være uavhengig av hjelpemidler som hjemmehjelp. For eldre er trening helt avgjørende, sier Linhave.

Helsedirektoratets anbefalinger er minimum 150 minutter moderat trening i uka. Dette kan erstattes med 75 minutter med høy intensitet i uka. For de over 60 ber helsedirektoratet om å trene mer kombinert, med å trene balanse og styrke.

– Det er ikke bare eldre som er for lite aktive i Norge, det gjelder egentlig alle aldersgrupper fra 15 år, sier Linhave.

Studenter står for treningen

Som et prosjekt har studenter fra Høgskolen i Sør-Øst Norge stått for treningen av eldre ved Furuheim bo og aktivitetssenter i Sauherad. Samarbeidet gir glede og inspirasjon både for ung og gammel.

Rune Sagneskar

Student og instruktør Rune Sagneskar forteller at når de eldre kommer seg på trening bruker de muskulatur de ellers ikke ville brukt.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det som er viktig er at de klarer å holde seg i gang. Mye av dagen deres går jo ut på å sitte i ro. Formålet er egentlig å få i gang muskulatur de ikke bruker, sier student og instruktør, Rune Sagneskar.

Han mener treninga hjelper til gjøremål i hverdagen.

– Slik at de får en bedre og enklere hverdag, det sier student og instruktør, Rune Sagneskar. Han er klar på at denne treninga gir gode effekter på de eldre.

Elsker treningen

Ved Furuheim bo og aktivitetssenter i Sauherad viser det seg at prosjektet har gitt de eldre motivasjon til å fortsette på egen hånd.

– Når jeg kommer på rommet mitt etterpå så gjør jeg øvelser som jeg har lært her. Det gjør jeg hver eneste dag, sier Høihilder.

Hun er klar på at det er viktig å bevege seg, uansett alder.

– Det nyttigste vi gjør med kroppen er jo å bevege den. Hvis vi bare sitter, så blir jo ikke kroppen noen ting da, sier hun.

Furuheim bo og aktivitetssenter i Sauherad

VIKTIG: Treningene som har blitt gjennomført ved Furuheim bo og aktivitetssenter i Sauherad har gitt resultater.

Foto: Roald Marker / NRK