Det er ølvarianten «Bare» som trekkes tilbake fordi det muligens inneholder melkesyrebakterier. Bakterien er ikke skadelig for mennesker, men smaker surt.
– Det er riktig at Grans trekker tilbake øl trolig på grunn av melkesyrebakterier. Disse bakteriene gir ølet en sur smak som Grans ikke kan stå inne for. Derfor valgte vi å trekke ølet tilbake tirsdag ettermiddag, sier administrerende direktør Morten Gran i Grans bryggeri.
Han forteller at kunder som har fått surt øl kan bytte dette i matvarebutikken.
Opp mot 60.000 liter
Gran sier de ikke kjenner årsaken til produksjonsfeilen ennå, men at de mistenker at det var noe galt med den ene lagringstanken i bryggeriet.
– Det er altså en tank med øl som må trekkes tilbake, en slik inneholder mellom tretti og seksti tusen liter øl, sier Gran.
Han sier at bryggeriet nå skal undersøke hvor feilen er.
Helt ufarlig
Seniorforsker Lars Axelsson ved matforskningsinstituttet Nofima sier at melkesyrebakterier ikke er farlig for mennesker.
– Nå vet ikke jeg eksakt hvilke melkesyrebakterier det er snakk om, men normalt sett har vi et godt forhold til disse bakteriene. De befinner seg blant annet i yoghurt, ost og spekepølse, men i øl lager de dårlig smak, sier Axelsson til NRK.
Han sier det er veldig får melkesyrebakterier man blir syk av.
– Jeg vil ikke tro at det er skadelig å drikke dette ølet, men det vil ikke smake særlig godt.
Han sier at melkesyrebakterier og andre bakterier er overalt men at bakterier vanligvis ikke trives i øl.
– Det er veldig vanskelig å lage øl helt sterilt, det kan rett og slett være uflaks som har gjort at disse bakteriene har kommet inn. Normalt sett trives bakterier veldig dårlig i øl så dette er nok helt tilfeldig, sier Axelsson.
Flere saker fra NRK Vestfold:
■
■
■
■