Hopp til innhold

Innfører de strengeste tiltakene: – Gjør ikke dette med lett hjerte

I dag våkner folk i Holmestrand opp til de strengeste smitteverntiltakene. Ordfører Elin Gran Weggesrud sier situasjonen er alvorlig.

Elin Gran Weggersrud (Ap), ordfører i Holmestrand.

Ordfører Elin Gran Weggesrud sier det ikke er med lett hjerte at kommunen har bedt om å innføre de strengeste smitteverntiltakene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Holmestrand ba i går regjeringen om å gjøre som i Færder og Tønsberg, og stenge ned kommunen.

Det sa regjeringen ja til, like før midnatt onsdag kveld.

Med det blir Holmestrand den tredje kommunen i tidligere Vestfold, som stenges ned. Tønsberg fikk innført de strengeste tiltakene i forrige uke, etter mye smitte av engelsk koronavirus. Det samme gjelder Færder.

De siste tre dagene er det blitt påvist 19 nye smittetilfeller i Holmestrand. Halvparten av dem har ukjent smittevei.

35 personer er i isolasjon.

– 15 av smittetilfellene ble påvist tirsdag. Det er det høyeste vi noensinne har hatt, så dette her begynner å bli urovekkende, sier ordfører Elin Gran Weggesrud (Ap).

Mange mulige smittede

Ordføreren sier situasjonen er svært krevende, fordi hver smittet har veldig mange nærkontakter.

– Jeg retter en innstendig bønn til folk om å begrense antall nærkontakter til et minimum, for at vi skal klare å holde kontroll på smitten, sier ordføreren tydelig preget til NRK.

Gran Weggesrud forklarer at de strengeste tiltakene blant annet er å stenge kafeer, spisesteder og butikker, med unntak av apotek og matbutikker.

–Tiltakene innebærer også å stoppe fritidsaktiviteter for barn. Så dette er alvorlige og veldig inngripende tiltak. Det er ikke med lett hjerte at vi går til dette skrittet, sier hun.

Holmestrand har siden forrige uke ligget på nest strengeste nivå. Effektene av tiltakene som gjaldt til i går, vil man ikke se før om rundt to uker.

– Når vi nå har en økende smitte i mellomtiden, så må vi ta kraftigere grep, sier kommuneoverlege Ole Johan Bakke.

Han forteller at fram til nå har kommunen alltid funnet smittekilden når en innbygger er blitt koronasmittet.

– Nå er det sannsynlig at vi har det vi kaller villsmitte. Det er en alvorlig situasjon, sier Bakke.

Han sier at flere av smittetilfellene er mutert virus, men at ikke alle blir testet for det.

Flere skoler på rødt nivå

Kleiverud skole er en av skolene i Holmestrand som må sette driften til rødt nivå i dag. Rektor Guro Heimtoft mener de er forberedt og vil klare å gjøre endringene i løpet av dagen.

– Vi har jo erfaring nå med ulike nivåer av smittevern. Samtidig krever det en del praktiske forberedelser som tar tid, som flytting av pulter og omorganisering av rom og grupper, sier Heimtoft.

Hun syns det er viktig å holde skolen åpen i størst mulig grad, for at barna skal ha en så normal hverdag som mulig.

– Det viktigste vi kan gjøre er å lage så trygge og gode rammer som mulig for å ha åpne skoler, så barna kan møte. For barn er livet her og nå, sier rektoren.

Noen skoler er allerede på rødt nivå på grunn av smitte blant elever eller ansatte. Det er Hof, Ekeberg og Selvik skole.

Holmestrand er en kyst- og innlandskommune med 25 000 innbyggere. Siden mars har 263 innbyggere i Holmestrand kommune blitt smittet av koronaviruset. Det har vært ett koronarelatert dødsfall.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark