Hopp til innhold

Torp vil gi Avinor konkurranse

Sandefjord lufthavn Torp håper at en blå regjering sier ja til å bryte monopolet til Avinor.

Sandefjord lufthavn Torp

Torp ser på flere muligheter for å få ned kostnadene. (arkivbilde)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Torp mener Avinor er blitt for dyre og vil konkurranseutsette driften av tårnet ved flyplassen.

Norske bestemmelser gjør at Avinor har monopol på disse tjenestene, men styreleder på Torp, Bjørn Walle, håper det kan endre seg i løpet av de neste årene med en blåblå regjering.

– Vi er nødt til å jobbe mot myndighetene for å liberalisere og konkurranseutsette tårntjenesten, sier Walle til NRK.no.

– Vi gjør dette i et nært samarbeid med Rygge, som er den andre store private flyplassen i Norge, legger han til.

Les også:

– En stor utgiftspost

Styrelederen opplyser at lufthavnen i Sandefjord er nødt til å få ned kostnadene, og at tårntjenesten er ett av områdene de nå ser på.

– Dette er en stor utgiftspost for Sandefjord lufthavn. Det er snakk om ti prosent av budsjettet vårt, som totalt er på rundt 330 millioner kroner. Derfor må vi jobbe for å få disse tjenestene levert til lavere kostnad, gitt etter risiko- og sikkerhetsbildet som selvfølgelig er det viktigste, sier Walle.

Han og resten av styret på Torp har besøkt Arlanda flyplass i Sverige, hvor dette allerede har blitt innført. Ifølge Walle har endringen ført til solide kostnadskutt for kollegaene i nabolandet.

Han tør ikke si hvor lang tid det vil ta før det samme eventuelt skjer i Norge.

– Vi forbereder oss på en situasjon som kan komme. Om det blir om ett år, tre år eller fire år, det vet jeg ikke. Jeg tør ikke spekulere i det.

– Vil vinne konkurransen

Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor sier at de vil ha en ambisjon om å vinne konkurransen dersom tjenesten blir konkurranseutsatt.

– Torp har hatt anledning til å be om tillatelse fra departementet i en lengre tid, og står selvfølgelig fritt til å søke om dette. Hvis tjenesten skulle bli konkurranseutsatt, så har vi en ambisjon om å vinne konkurransen og fortsatt levere en god tjeneste til en konkurransedyktig pris, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til NRK.no.

– Torp mener Avinor er for dyre. Hva er din kommentar til det?

– Vi leverer en god tjeneste som vi vet at lufthavnene er godt fornøyd med. Samtidig forstår vi at alle som kjøper en tjeneste vil ha den så billig som mulig, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark