Tok piercing mot migrene: – Har ikke hatt anfall siden

Fritz Asbjørn Kristiansen har slitt med migrene i 20 år. Så fikk han begge ørene piercet.

Fritz Asbjørn Kristiansen

MIGRENEFRI: Ifølge Fritz Asbjørn Kristiansen har han vært fri for migrene siden han tok piercing i øret. Piercingen sitter inne i øret.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Etter at jeg gjorde det, har jeg ikke hatt migreneanfall i det hele tatt, sier Fritz Asbjørn Kristiansen fra Larvik.

Han er en av 750.000 personer i Norge som sliter med migrene. De siste 20 årene har sykdommen gjort livet hans vanskelig.

Kristiansen har ofte våknet opp med smertefull hodepine, men likevel dratt på jobb. Mange ganger har han blitt tvunget til å dra hjem igjen, ta en migrenetablett og legge seg.

Like før jul i fjor så Kristiansen en video på Facebook om folk som hadde tatt piercing mot migrene. Videoen påsto at en spesiell type piercing i øret hjalp mot migrene, og han ble nysgjerrig. Etter nok et anfall med sterk hodepine 6. og 7. januar i år, bestemte han seg for å prøve.

– Det er jo en slags alternativ behandling. Jeg var spent da jeg kom inn og skulle ha time, men etterpå har det rett og slett vært deilig, sier Kristiansen.

Skeptisk til varigheten

Nevrolog ved Sandvika Nevrosenter, Aud Nome Dueland, sier at det er kjent at forskjellige typer nervestimulering kan redusere hyppighet og intensitet av migreneanfall.

– Det er veldig interessant med pasienthistorier som dette, og det er ikke helt ukjent at man kan få denne effekten av piercing i øret, sier Dueland.

– Det er faktisk rapportert i medisinsk litteratur, men det er ikke gjort noen studie på det. Så vi vet ikke om dette er noe som hjelper, eller om det er tilfeldig.

Hun tror imidlertid ikke at piercing kan kurere migrene. Hennes egen erfaring med pasienter som har prøvd dette, tilsier at det har forbigående effekt.

– Det finnes ingen behandling vi kjenner til som kan gjøre det. Vi kan behandle og redusere anfall, men vi kan aldri kurere migrenen.

I Kristiansens tilfelle mener nevrologen at tidsperioden fra 7. januar er for kort til å kunne si om dette endrer migrenemønsteret hans over tid.

Her får Rebekka (26) piercing i øret. Denne piercingen skal gjøre at migrenen forsvinner.

– Piercer 200 i året

Fritz Asbjørn Kristiansen fikk migrenepiercingen satt inn hos Contrast Ink i Sandefjord. Daglig leder Arild Flatebø sier de setter inn slike piercinger for rundt 200 kunder i året.

– Mellom 80 og 90 prosent blir helt kvitt migrenen. De andre får små symptomer og litt plager innimellom, men det er minimalt, sier Flatebø.

Flatebø sier han fører statistikk sammen med leger, for å få dette dokumentert som en behandlingsform som virker.

Han legger til at piercing i øret skal tas hos profesjonelle, og ikke hjemme.

Arild Flatebø

POPULÆRT: Flatebø sier de setter inn slike piercinger for rundt 200 kunder i året. Ifølge Flatebø blir 80-90 prosent migrenfri.

Foto: Karoline Stangenes / NRK