Politiet tok ikke stilling til besøksforbud

Kvinnen som er siktet for å ha drept kulturpersonligheten John Gerhard Steen i Langesund i januar i år, fengsles i åtte nye uker.

John Gerhard Steen

John Gerhard Steen var en svært kjent skikkelse i Langesund. Han ble også kalt Mr. Wrightegaarden fordi han drev det populære konsertstedet i mange år.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Den 44 år gamle ekssamboeren til Steen nekter fortsatt straffskyld, men har tidligere erkjent de faktiske forhold.

De to hadde et turbulent forhold. John Gerhard Steen anmeldte kvinnen flere ganger for vold. Tre av anmeldelsene ble henlagt fordi politiet ikke var sikre på om kvinnen var tilregnelig på handlingstidspunktet.

Det siste forholdet ble anmeldt 6. november 2013. Politiet fikk tidlig kritikk for å ikke ha ilagt kvinnen besøksforbud.

– Politiet tok ikke stilling til det spørsmålet så raskt som det kanskje burde vært gjort. På den annen side er det tvil om det ville vært ilagt et besøksforbud, om politiet hadde tatt en stilling til det, sier politiadvokat Eva Sjøholt Sandvik.

– Hun er langt nede

Eva Sjøholt-Sandvik

Politiadvokat Eva Sjøholt Sandvik sier politiet ikke tok stilling til besøksforbudet, fordi begge parter opprettholdt kontakten med hverandre.

Foto: Lars Hansen / NRK

Politiadvokaten sier de ikke tok stilling til besøksforbud fordi begge parter tidligere hadde hatt besøksforbud mot hverandre, og at også kontakten mellom de to gikk begge veier.

– Et besøksforbud forutsetter jo at partene holder avstand til hverandre, sier Sjøholt Sandvik.

Den siktede kvinnens forsvarer, Jan Erik Granmo, vil ikke kommentere hvorvidt politiet burde ha grepet inn tidligere. Han sier kvinnen synes det er tungt å sitte åtte nye uker i varetekt.

Hun er naturligvis langt nede til tider. Hun tar dette dypt alvorlig, og har naturligvis problemer i den forbindelse med hva som har skjedd. Det sier seg jo selv, sier han.

Det er fortsatt ikke klart om kvinnen var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

– Det vil jo være et helt avgjørende spørsmål når denne saken kommer opp, sier Jan Erik Granmo.

Se video fra da John Gerhard Steen ble bisatt fra Langesund kirke;

John Gerhard Steen bisettes fra Langesund kirke, torsdag 6. februar 2014.