Hopp til innhold

Toåring fikk i seg GHB fra brusflaske

Nå er den 36 år gamle faren dømt til 90 dager i fengsel.

Tinghuset i Tønsberg

Retten syntes straffeutmålingen var vanskelig, men dommen mot 36-åringen var enstemmig.

Foto: NRK

Hendelsen skjedde i Tønsberg i desember 2012. Den da to år gamle gutten fikk i seg stoffet GHB fra en brusflaske faren hadde lagt fra seg. Sønnen falt i koma og befant seg i en livstruende tilstand med behov for medisinsk behandling.

Rettssaken startet i Tønsberg tingrett 20. mai. Den tiltalte faren møtte og erkjente seg skyldig i samtlige forhold i tiltalen.

Har fått omsorgen for sønnen

Mannen forklarte i retten at han mente brusflasken med GHB nesten var tom, og at han hadde lagt den under kjøkkenbenken sammen med andre tomflasker.

Sønnen ble fraktet til sykehus, og var bevisstløs og i dyp koma da han ankom. Men etter behandling ved sykehuset, våknet toåringen samme dag, og ble utskrevet av sykehuset to dager senere.

Barnet har, ifølge dommen, ikke pådratt seg fysiske skader eller senskader som følge av hendelsen.

Faren forklarte i retten at hendelsen gikk kraftig inn på han, og at han «skled» ut. Han har i ettertid brutt med rusmiljøet han tidligere tilhørte, og har nå fått omsorgen for sønnen.

Vanskelig straffeutmåling

Aktor la i retten ned påstand om at mannen skulle dømmes til fengsel i 90 dager, samt en bot på 10 000 kroner.

I dommen står det blant annet:

«Ved den konkrete utmålingen vektlegges i skjerpende retning at skadepotensialet var stort, samt tiltaltes klart kritikkverdige opptreden når han har ansvar for et lite barn.

I formildende retning er det vektlagt at tiltalte har avgitt en uforbeholden tilståelse.»

Retten innrømmet at det var vanskelig å finne ut av den konkrete straffeutmålingen. Men i den enstemmige dommen falt de til slutt ned på en betinget fengselsstraff på 90 dager, med en prøvetid på to år, og en bot på 10 000 kroner.