To timers ventetid og stappfull kai

Politi, fergeselskap og Statens vegvesen jobber på spreng for å få kontroll på kaoset etter fergekollisjonen i Horten i dag morges.

Vidar Øvrebø

Yrkessjåfør Vidar Øvrebø fra Sauda er mektig irritert etter trafikkaoset.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Utover hele dagen vil det være to timers ventetid fra folk kommer innenfor kaiområdene i Horten og Moss, til de kommer seg på en av fergene.

Bastø II skadet etter kollisjon

Bastø II skadet etter kollisjon tirsdag morgen.

Foto: Øystein Hjørnevik / Gjengangeren / SCANPIX

– Kaiområdet er stappfullt til enhver tid, og politiet hjelper oss med å dirigere trafikken utenfor området, sier daglig leder i Bastø Fosen Olav Brein til NRK.no.

Han forteller at de som ikke må eller absolutt vil dra med en av fergene, blir dirigert videre av politiet. Også Statens vegvesen ber folk om ikke å kjøre mot Horten.

– Kjør heller gamleveien forbi Granli. Det er rimelig heftig her nå, og kø helt inn i Horten-tunnelen, sier Reidar Jørgensen i Statens vegvesen.

Konflikt mellom propellene

Bastø 2 hadde høy fart da den braste inn i kaia i Horten i dag morges. Fergeselskapet forteller at motoren på ferga nettopp hadde kommet fra reparasjon.

– Det viste seg at ting ikke var i orden. Grunnen til ulykken var en konflikt mellom propellen foran og propellen bak, som gjorde at ferga ikke klarte å bremse ned, sier Brein.

Bastø 2 var full av biler da den dundret inn i kaia, men kun en trailer fikk skader i sammenstøtet.

Selskapet kjører nå med tre ferger mellom Horten og Moss istedenfor fire, og køene øker på begge sider av fjorden. Bilister må belage seg på flere timers ventetid.

Olav Brein

Daglig leder i Bastø Fosen Olav Brein ser på Bastø 2 som kolliderte i dag morges.

Foto: Rune Jensen / NRK

Venter på Stavanger-ferge

Brein forteller at de nå venter på klarsignal om ferga MS Stavanger kan klargjøres og sendes fra Rogaland.

– Vi brukte MS Stavanger i fjor, men den har ikke vært i drift på en stund. Om det lar seg gjøre kommer den hit tidligst i løpet av natten, sier han.

– Men husk at vi nå er midt i ferien, så ting kan bli vanskelig.

– Dette er noe drit

Bilistene som venter på kaia i Horten er irriterte, men klarer å holde humøret oppe. En jentegjeng fra Skien er på vei til Rygge for å sette seg på flyet til Spania.

Bilister på kaja i Horten

Ellen Hansen og venninna skal rekke flyet til Spania, og prøver å holde humøret oppe.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Dette er noe drit, og jeg kjenner at jeg blir stresset nå. Jeg synes ofte vi hører om at fergene krasjer. Nå håper vi at vi rekker flyet vårt, sier Ellen Hansen.

Yrkessjåfør Vidar Øvrebø fra Sauda på Vestlandet skal til Fredrikstad og videre til Sverige.

– Vi står ofte i timesvis i kø ut av byene, og rekker ikke det vi skal. Det betyr igjen at vi taper penger, fordi vi selv er ansvarlige. Jeg skjønner ikke at fergeselskapene og myndighetene har lov til å holde på sånn, sier Øvrebø.

Friskmeldt mot Oslo

Samtidig med Bastø-ulykken ga morgenrushet lange køer på veiene inn mot hovedstaden fra Vestfold, og det lå lenge an til en reprise på mandagens kaos. Men like før klokken 09 ble trafikken friskmeldt.

Trafikkaoset skyldes delvis norgeshistoriens største togstans. Fra helgen ble all trafikk gjennom Oslotunnelen stengt.

Les også: Oslofjordtunnelen er for bratt

Kø på E6 ved Furuset

Kø på E6 ved Furuset tirsdag morgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix