Her gjemte tyvene de stjålne GPS-ene

To menn fra Litauen er pågrepet etter 35 tyverier av avansert GPS-utstyr fra landbruks- og anleggsmaskiner i sommer.

Rør der tyver gjemte stjålne GPS-er

SKJULESTED: Hver av GPS-ene som ble stjålet har en verdi på mellom 50.000 og 500.000 kroner. Flere av GPS-ene ble funnet gjemt i et rør.

Foto: Politiet

Natt til fredag 24. august pågrep politiet to personer i forbindelse med flere tilfeller av grove tyverier fra landbruks- og anleggsmaskiner.

Siden mai er det meldt om 35 tilfeller av tyverier av avansert GPS-utstyr på Østlandet. Tyveriene har funnet sted i Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo og Trøndelag.

– Personene som ble pågrepet natt til fredag er begge litauiske statsborgere. De ble fremstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett fredag ettermiddag og begge ble fengslet i fire uker, forteller Lena Reif, leder for Felles enhet for etterforskning og etterretning i Sør-Øst politidistrikt.

Verdt flere hundre tusen kroner

Hver av GPS-ene som ble stjålet har en verdi på mellom 50.000 og 500.000 kroner.

Bonde Harald Lie er blant dem som er utsatt for tyveri. Han sier han ble lang i maska da han satte seg inn i traktoren sin i Våle i Re kommune på morgenen 24. juli, og oppdaget at GPS-en var borte.

Harald Lie sitter i traktoren sin.

AVANSERT GPS-UTSTYR: Harald Lie er en av flere bønder som har blitt frastjålet avansert GPS-utstyr fra traktoren sin.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Ledninger var klippet, og utstyret var revet ut.

– Da får vi ikke kjørt traktoren i det hele tatt, fortalte han til NRK etter tyveriet.

De avanserte GPS-ene brukes til å måle nøyaktig bredde på traktorutstyret til bøndene og hjelper bøndene med å være mer presise i arbeidet på jordet.

– Vi mistenker at dette er utstyr som blir fraktet ut og solgt i andre land enn Norge, sier Reif.

Opprettet egen enhet

Politiet opprettet en egen enhet som kun skulle jobbe for å oppklare disse sakene, og har lagt ned mye innsats for å ta personene som nå sitter i varetekt.

– God etterforskning og godt samarbeid på tvers i distriktet har gitt resultat, sier Reif.

Politiet vil i etterforskningen av saken se om de to mennene kan knyttes til flere forhold, eller om det er flere personer som kan være aktuelle.

Selv om to menn nå er pågrepet og siket for GPS-tyverier oppfordrer Reif publikum til å sikre verdigjenstandene sin bedre.

– Ikke gjør verdifulle ting til et enkelt bytte for kriminelle. Monter dyrt utstyr slik at det ikke bare kan tas eller klippes av, parker biler og maskiner innendørs om mulig og lås sykkelen med en solid lås, sier hun.