Dette er første sommeren Telemarkskysten er helt fri for olje etter Full City-ulykken for to år siden. I fjor var det fortsatt noe olje å spore, men nå er kystlinjen helt friskmeldt.
Folk strømmer til strender og svaberg i finværet for å sole seg og bade. Hytteeier ved Rognstranda, Thormod Løberg er glad for at de igjen kan nyte kysten. For han husker godt hvordan det så ut i tiden etter forliset.
– Det fløt olje helt inn til lensene. Det var oljesøl over alt her. Det så ut som en gedigen katastrofe som man trodde det ville tatt flere tiår å få reparert. Men det har jo gått bra, forklarer Løberg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Det var oljesøl over alt, sier hytteeier Thormod Løberg. Naturvernere og frivillige sto på hele sommeren for å vaske oljeskadd sjøfugl ved kysten.
Foto: Yngve Tørrestad/Joakim Reigstad / NRKVille få naturen tilbake slik den var
En omfattende opprydding ble satt i gang like etter ulykken. Finn Flogstad ledet arbeidet, og han forteller at målet fra starten av var å få naturen tilbake slik den var før grunnstøtingen.
– Vi var enormt dedikerte på oppgaven. Folk ga så mye at jeg til slutt måtte beordre folk til å ta en pause, så de fikk hentet seg inn igjen, forteller han til NRK.no.
Artikkelen fortsetter uder bildet.
F.v: Caroline Stormyr (6),Alma Karine Sulen(8), og Anna Sophie Kunde (6) og fra SFO Stathelle barneskole koser seg i vannet.
Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK– Renere enn noen gang
Solen skinner og gradestokken viser godt over 20-tallet. I Krogshavn i Bamble koser store og små seg nede ved vannkanten, takknemlige for at de igjen kan benytte seg av området.
Finn Flogstad er godt fornøyd med at kysten langs Telemark nå er fri for olje.
Foto: Yngve Tørrestad / NRK– Vi hadde ikke trodd at vi kunne bade her på mange, mange år. Nå ser det helt annerledes ut, det har jo blitt kjempeflott her. Du kan ikke se tegn til sånn det var den gangen. Det er renere her enn det noen gang har vært, beskriver badegjestene.
18 000 dagsverk gikk med i oppryddingen. Over 900 tonn olje ble sugd opp og 2600 tonn med forurenset tang, grus og sand ble kastet. Flogstad sier at det er utrolig at de klarte å få kystlinjen helt ren igjen.
– Uten de frivillige, brannmanskaper, havnevesen, politi, sivilforsvar og militære hadde dette vært vanskelig å få til. Nå kan jeg absolutt puste ut, sier Flogstad fornøyd.
Les også: