Slå to fluer i ett smekk

På valentinsdagen kan du la kreativiteten flyte fritt og gi en oppmerksomhet til noen du er glad i. Det trenger ikke være dyrt.

Et rødt kort med hvite hjerter.

ROMANTISK: Et par timers arbeid og gaven er ferdig, kortet er innpakningen.

Foto: Espen Oset / NRK

14. februar markeres valentinsdagen, og her til lands adopterer flere og flere den amerikanske skikken med å lage og sende kort til den de er glad i.

Solfrid Bergan lever og puster kort og scrapbooking, både profesjonelt og som hobby. Hun mener at du ikke trenger å bruke masse penger for å gi dine nærmeste en oppmerksomhet.

Inni kortet ligger sjokolade.

SØTT: Sjokolade og rød papp blir en personlig og romantisk gave.

Foto: Espen Oset / NRK

– Det viktigste er å følge hjertet. Hvis du ikke lager noe du har lyst til, så får du det ikke til heller. Alle blir glad for noe hjemmelaget, selv om ikke alt blir perfekt.

To dager før den store dagen har hun samlet tre venninner hos seg for å lage valentinskort. I år slår de to fluer i en smekk med en dekorert sjokoladeeske.

– Da slipper du å kjøpe noe i tillegg. Her har du både en gave og et kort i ett.

Kom i gang

Solfrids stue i Larvik er full av utstyr. Eske på eske med alt du kan tenke deg som kan sette sitt merke på et pappkort, men du kan lage noe hjemme med det du har.

– For å komme i gang kan du dele et A4-ark i to, og så brette det på midten. Nå har du et kort som kan dekoreres, og du kan bruke ting du finner hjemme i skuffen.

En papirkutter.

PRESISJON: En papirkutter gir rette kanter og nøyaktige målinger.

Foto: Espen Oset / NRK

Klistremerker, avisutklipp, gamle bilder, blomster eller smykker er bare noen av forslagene til ting du kanskje har liggende hjemme som kan limes på et kort.

– Som nybegynner anbefaler jeg å ikke kjøpe inn så mye. Start med det du har og så kan du heller kjøpe litt etter hvert når du finner ut at du vil drive mye med dette. Jeg ser mange som kjøper en hel del utstyr som de aldri bruker.

Tips og råd

Hobbyguruen har også noen praktiske tips.

– Det viktigste er å være nøyaktig. Finn frem linjalen og bruk litt god tid på å få målene riktig. Det er ingen lettere måte å få det til å se proft ut enn at kantene sitter helt tett.

Hun har to utstyrstips som bør gå foran alt annet. Det første er en papirkutter, den lar deg kutte rettere og mer nøyaktig enn en saks og bør være ett av de første innkjøpene hvis du skal bruke penger på hobbyen. I tillegg er det viktig å bruke riktig lim.

– Vi bruker dobbeltsidig teip, det er det aller letteste, men fotolimstift fungerer også. Du må bare passe på at du har et lim som ikke klumper seg og lager ujevn overflate.