Tips til forsinket hagearbeid

Skal du arrangere hagefest, men har ikke hatt tid til å ordne hagen? Frykt ikke, for det er fortsatt mulig å løfte hagen i sommer.

IKKE FOR SENT: Det går fint an å plante ut stauder og sommerblomster nå, bare pass på at de har nok vann, informerer Geir Mellingen.

– Hvis du skal ha hagefest nå, da ville jeg gått til et hagesenter og sett etter det som står i knopp eller i blomst akkurat nå, sier Geir Mellingen, gartner og avdelingsleder på Gjennestad hagesenter.

Noen er tidlig ute med å forberede hagen til sommeren, og det lureste er vel egentlig å plante ut tidlig slik at røttene får satt seg godt før den varme sommersola tar i, informerer Mellingen. Men han legger til at det er fortsatt mye som kan gjøres i sommermånedene.

– Hvis det er noen flotte roser, hortensiaer eller stauder som jeg kan plante innimellom buskene mine, en liten fargeflekk der eller i noen krukker, så løfter du enhver hage, sier han.

Forsinket hagetips

VARIASJON: Geir Mellingen anbefaler å plante forskjellige planter, slik at noen alltid står i blomst.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Godt med vann og gjødsel

Mellingen sier at det ikke gjør noe å plante ut nå, men at hovedgrunnen til at det anbefales å gjøre dette tidlig er på grunn av røttene.

– Hvis du kjøper stauder i potter så har de solide røtter, så det eneste du må passe på er at de har godt med vann og litt gjødsel. Det er på en måte det som er det mest utfordrende på sommeren, sier han og legger til at de er som oss at de må ha mat for å trives, men uten mat så blir de magre.

Økonomisk med stauder

Et annet tips gartneren har til et løft i hagen, er å kjøpe stauder eller sommerblomster. Da vil det se fint ut med en gang.

– Sommerblomster er ettårig, og står i blomst fra du planter dem frem til høsten, informerer han.

Stauder derimot er flerårige planter som visner hver vinter, og kommer opp igjen hver vår. Defor anbefaler han å plante noen forskjellige, slik at du får noen blomster tidlig og sent.

– Så man kan si at stauder er mer økonomiske, siden de kommer igjen år etter år, mens sommerblomster gir deg en «pang-opplevelse» med blomster hele sommeren, tilføyer han.

Enkel dekorasjon

Thorbjørn Vedvik er på hagesenteret for å kjøpe inn litt hagepynt for jobben. Han pleier å planlegge hagearbeid i god tid, gjerne seks måneder i forkant, men akkurat i dag ble det en spontan tur for å kjøpe inn litt hagepynt.

Thorbjørn Vedvik

SPONTAN TUR: Thorbjørn Vedvik måtte ta en tur til hagesenteret for å kjøpe inn litt enkel dekorasjon til jobben.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Vi skal ha noe så enkelt som en Tuja i en krukke, og så sette litt sommerblomster med farge rundt, sier han.

Mellingen gir sine siste tips til sommerhagen, og informerer om at de fleste trær kan beskjæres store deler av året, og at flere krydderarter som mynte, persille, gressløk og estragon kan plantes ut på denne tiden av året og overvintre.

– Om ikke de gir en fargeklatt, så gir det en følelse av glede og oppmuntring å ha noen klatter av krydder i hagen og i festmaten, avslutter han.