Hopp til innhold

Her kan du få sommerjobb som gledesspreder

NØTTERØY (NRK): Er du ung og kan ta med eldre på aktiviteter, kan du få sommerjobb som gledesspreder.

Gledesspredere

SYKKELTUR: Gledesspreder Magnus Wittek Thoresen bak på sykkelen. Passasjerer er beboer Irene Eklund og gledesspreder Bjørn Bøe Andreassen.

Foto: Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter

– Det er veldig hyggelig med besøk. Nå ungdommen kommer og spør og jeg vil være med, sier jeg ja med en gang.

Arne Johan Carlsen

MIMRER: Arne Johan Carlsen liker å prate med unge om sin egen ungdomstid.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Det forteller Arne Johan Carlsen (89) som er alene etter at kona Maja døde for tre år siden. Han liker å prate med de unge og bli med på aktiviteter.

– I fjor arrangerte de rullestolløp og da fikk jeg medalje, men aller best liker jeg å synge eller spise vafler og prate litt, forteller Arne og viser fram sjokolademedaljen han fikk i fjor sommer.

Gode erfaringer

Berit Nysteen

INTERESSE FOR FAGET: Verdighetskoordinator Berit Nysteen tror erfaringene de unge får, kan få noen av dem til å utdanne seg til helsearbeidere.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Det er fjerde gang Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter på Nøtterøy søker etter ungdom i 16–17 års alderen som vil ha sommerjobb som gledesspredere.

– Vi begynte med dette i 2013 fordi vi så at våre beboere hadde behov for ekstra besøk når flere av de ansatte har ferie, forteller verdighetskoordinator Berit Nysteen.

Om sommeren er færre av det faste personalet på jobb på senteret, og dermed blir det mindre tid til å ta med de eldre beboerne med på tur.

– Våre unge gledesspredere tar de eldre med på sykkeltur, spiller spill med dem og griller i hagen. Erfaringen vi har med de unge er så god at vi også har tilbudt noen av dem å jobbe på dager som 17. mai og julaften forteller hun.

– Lyser opp

Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter er et av to eldresentre på Nøtterøy som har gledesspredere, men Nysteen kjenner ikke til andre kommuner som har dette tilbudet.

Gledesspredere Bjønnesåsen

GLEDESSPREDER: Magnus Wittek Thoresen på sykkel, passasjerer beboer Marit Bjørnfelt og Gledesspreder Bjørn Bøe Andreassen.

Foto: Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter

– Jeg har ikke hørt om det, men det kan jo hende at noen har noe tilsvarende, sier hun.

– Hvorfor er det ungdom dere er på jakt etter?

– Vi vil gjerne hente samfunnet utenfor inn til oss og vi ser at beboerne våre lyser opp når det kommer ungdom hit, sier Nysteen.

Dramatisk liv

Arne liker å prate med ungdom og fortelle om sine unge dager som hvalfanger og senere sjømann. Et liv med mye dramatikk.

– De tror nesten ikke det er sant det jeg forteller, sier Arne og deler historier om et hardt sjømannsliv og om ungdomskjæresten og kona som døde fra ham. Når han forteller om kona Maja kommer tårene i øyekroken.

– Jeg savner henne veldig, sier han og tar fram et bilde av kona som han har på nattbordet.

Arne har annen familie som kommer på besøk, men han ser likevel fram til sommeren når de unge gledessprederne kommer.

– Det hjelper veldig på humøret å få besøk. Jeg synes dette er veldig fint.