Hopp til innhold

Camilla (19) har tatt over gården

19 år gamle Camilla Røed har allerede tatt over som bonde på gården til mor og far.

Bonde Camilla Røed

19 år gamle Camilla Røed har allerede ansvaret for det daglige stellet på gården.

Foto: Tuva Arntzen Hesselroth

– Denne kalven kom på lørdag, så den måtte jo selvfølgelig hete Marit, etter Marit Bjørgen. En veldig flink kalv som drikker masse melk, og nå driver jeg og lærer henne å spise kraftfor. Hun skal bli like sterk og flink som Marit Bjørgen, forhåpentligvis.

Gullkalven

Gullkalven Marit. Oppkalt etter Marit Bjørgen.

Foto: Tuva Arntzen Hesselroth

Det sier 19 år gamle Camilla Røed fra Holmestrand.

Hun har tatt over det daglige stellet på gården til moren og faren. Der er det omkring 130 kyr og kalver som skal tas vare på hver dag.

– Jeg ville bli det så tidlig som mulig. Ikke ta noe annen utdannelse og jobbe med noe annet først, for å så begynne som bonde når jeg er 40 år, sier Røed.

– Kan være sin egen sjef

Hun har gått tre år på TOMB landbruksskole i Østfold. I fjøset begynte hun allerede på barneskolen.

– Jeg hadde mange runder med lærere og andre, men allerede i femteklasse begynte broren min å spørre om jeg skulle ta over gåren. Og da tenkte jeg: Åh, jeg kan jo bli bonde! Hva er det jeg har lurt på? sier 19-åringen.

– Hva er det beste med å være bonde?

– Det er at man kan være sin egen sjef til en viss grad. Du kan styre hverdagen din selv og ikke minst se resultater av det du gjør. Se at de kalvene du er flink med, blir til gode kuer.

Annerledes hverdag enn jevnaldrende

Fritiden må Camilla legge opp selv, for kyrne tar seg aldri ferie.

– Du må ta noen valg. Jeg synes det har vært fint å jobbe fra seks om morgenen til seks om kvelden. Før venner fikk seg jobb, sov de gjerne til elleve. På den tiden rakk jeg å gjøre masse før jeg kunne henge med dem.

Camilla har vokst opp med gårdsbruk, og har aldri angret på valget om å ta over gården.

– Jeg har aldri angret. Selv om jeg har sagt lenge at jeg vil overta, så er det ikke noe press. Mamma og pappa er flinke til å si at hvis jeg ombestemmer meg, så er det greit.

Glad for engasjert ungdom

Moren til Camilla, Elin Røed, har drevet gården i mange år. Nå er hun glad for at datteren ønsker å ta over.

– Når de unge har lyst, så tenker jeg at det er viktig de får lov, sier moren.

Hun jobber nå Vestfold Bondelag.

– Vi er opptatt av rekruttering generelt til landbruket i Vestfold. I den forbindelse så samarbeider vi med Vestfold Bygdeungdomslag. I morgen kveld er det et møte for landbruksinteressert ungdom. Både for dem som er fra gård, jobber på gård eller for dem som har lyst til å bli bønder.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark