Hopp til innhold

Tidevannskraftverk i Svelvik?

Kan Norges nest sterkeste malstrøm gi kortreist strøm til Svelvik?

Kan gi kortreist strøm til Svelvik

Videoinnslag av John-André Samuelsen og Hans Petter Reppe.

Bare i Saltstraumen er malstrømmen sterkere enn i Svelviksundet. Når Svelvikferga skal legge til, må den gå i bue, så hardt er trykket i strømmen. Nå vil Svelvik kommune finne ut om det kan gå an å utnytte energien i strømmen i fremtiden.

Hva er en tidevannsstrøm? Les mer her: Fakta om tidevannsstrøm

Saken fortsetter under bildet.

Svelvikferja

Det er kun Saltstraumen i Nordland som er sterkere enn strømmen i Svelviksundet. Det fører blant annet til utfordringer for Svelvikferga.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Kan bli en realitet om to-tre år

Menn i dress

Ansgar Karlsen og Erik Jølber i Tess as sammen med ordfører i Svelvik, John Gunnar Lislelid.

Foto: NRK

Onsdag formiddag møtte kommunens ordfører ekspertene fra TESS as, som gjerne vil bygge kraftverket.

Og Ansgar Karlsen, teknisk direktør i TESS as, er overbevist om at Svelvikstrømmen er perfekt for den nye teknologien, som i Norge bare er prøvd ut i Saltstraumen.

– Rett ut her, hvor strømmen er sterkest, ser vi for oss å bruke vindmølleteknologi. Vi setter møllen rett under havoverflaten, og dermed har du tidevannskraft. Det er turbiner på møllene, som fører kraften til land, der det er et kraftverk som tar imot.

Han ser for seg at et tidevannskraftverk i Svelvik kan være en realitet allerede om få år. Teknologien finnes allerede.

– Det kan være reelt om to til tre år. Det blir kortreist strøm, kortreist kompetanse, og kortreist arbeidskraft, det er planen, forteller han.

Fiasko i Gimsøystraumen

Tidevannskraftverk Gimsøy

Mindre enn ett minutt tok det før tidevannskraftverket på Gimsøy havarerte.

Foto: NRK

Det er gjort forsøkt med tidevannskraftverk i Norge tidligere. I 2011 svei de av 113 millioner på et tidevannskraftverk i Gimsøystraumen i Lofoten. De produserte strøm i ett minutt før prosjektet havarerte. Det blir ikke utfallet i Svelvik, lover utbyggerne.

Karlsen kan ikke gi noe svar på hvor mye strøm et tidevannskraftverk i Svelvik kan produsere. Det kommer an på hvor mange turbiner kraftverket skal ha og hvor stort det skal være. Men han forteller om et tidevannskraftverk i Frankrike som produserer nok til å holde 240 husstander med strøm.

– Det er ca. 650 husstander i Svelvik. Om vi skal klare å produsere nok til alle, kommer an på hvor stort kraftverket blir.

Tro på Svelvikstrømmen

Selv om planene kan virke litt vage enn så lenge, har Karlsen tro på prosjektet. Han peker på Norges 50 år lange erfaring med olje og gass, og mener at vindmøller på land og vann er en naturlig utvikling.

Og til de som ser for seg et stort kraftverk i sentrum av Svelvik, sier Karlsen dette:

– Vi har også god erfaring fra offshore, med lange kraftkabler, og de kan strekkes dit kommunen ønsker. Det blir opp til kommunen hvor de vil plassere kraftverket.

Jonn Gunnar Lislelid.

Ordfører John Gunnar Lislelid er positiv til et tidevannskraftverk i Svelvik.

Foto: Svelvik kommune

Ordfører John Gunnar Lislelid syns det er for tidlig å spekulere i hvor et eventuelt kraftverk skal ligge. Han sier at en av kommunens oppgaver fremover blir å følge godt med på prosessen, slik at dette ikke får noen miljøkonsekvenser for innbyggerne i Svelvik.

– Jeg håper vi klarer å få på plass et fornuftig godt prosjekt som ivaretar miljøet for dem som bor i Svelvik kommune, sier ordføreren som foreløpig ikke har fått noen reaksjoner fra innbyggerne.

I tillegg håper ordføreren på et positivt bidrag også på jobbfronten for innbyggerne sine.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark