Denne maskinen kan bli avgjørende i sommer

I fem måneder fremover er det ulovlig å tenne bål i skog og mark. Nå er brannhelikopteret testet og klart til å rykke ut til hele landet om det begynner å brenne.

Før skogbrannsesongen skal brannhelikopteret testes ut.

Trykk play og se hvordan helikopteret fungerer

– Bøtta tar 3000 liter vann.

Pilot John Arne Hellesø forteller brannmennene fra Sandefjord brannvesen om helikopterets ferdigheter og muligheter. Han snakker om vanndunken som helikopteret drar under seg.

– Det er en kraftig maskin som kan dra over tre tonn, forteller han, mens brannmennene følger med før årets første test.

I vannkanten ved Goksjø i Andebu går startskuddet for årets sesong. Helikopteret skal i år stå i beredskap på Torpi Sandefjord, men kan rykke ut til hele Norge.

Viktig beredskap

Hans Christian Madsen

Hans Christian Madsen hos DSB.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

I 25 år har helikopteret vært en del av brannberedskapen.

– Det har vist seg veldig viktig i årens løp, sier Hans Christian Madsen hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Tønsberg.

I Vestfold har regnet den siste tiden minsket faren for skogbranner, men ifølge Madsen snur det fort.

– Det skal så lite til før det døde gresset vi har nå, tar fyr. Kombinert med vind kan det spre seg veldig raskt. I verste fall får det stor konsekvenser, sier Madsen.

Bøtta under helikopteret tar altså 3000 liter med vann. Til sammenlikning har tankbilen til brannfolket på bakken 9000 liter med seg.

Men helikopteret har en rundetid på to-tre minutter om et vann ligger i nærheten, og maskinen kan være i luften i 2,5 timer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John Arne Hellesø

Pilot John Arne Hellesø til høyre beskriver utstyret til helikopteret.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Menneskeskapte branner

Skogbranner er som regel min eller din skyld, ifølge direktoratet. Og fra 15. april til 15. september er forbudt å tenne bål i skogen.

– Ni av ti branner skyldes menneskelig aktivitet som bålbrenning, grilling, fyrstikkasting eller sneiper som folk kaster fra seg.

Kan man bruke engangsgrill?

Klart du kan det, men ta ansvar for å slukke det ordentlig.

Andre fylker mer utsatt

Rundt Goksjø og andre steder i Vestfold er det sjelden fare for storbrann i skog og mark. Fokuset til DSB er andre steder.

– Agder-fylkene og sørvestlandet er typiske områder det brenner tidlig på sesongen. De store brannene i produktiv skog skjer i Hedmark, Oppland og i Østfold, men det er som regel senere på året. Men, det avhenger av været, sier Madsen.