Skredvarsel via sms

I påska skal Norges Røde Kors tilby en SMS-tjeneste til fjellfolket for å varsle om skred og uvær. Men flere er skeptiske til tjenesten.

Påskefjellet/Påskeskitur
Foto: Erik Johansen / Scanpix

I påska vil Røde Kors varsle skiturister om skredfare og uvær via sms, men den dårlige mobildekningen på Hardangervidda gjør at folk ikke bør belage seg på å bruke mobiltelefon i fjellet. Det sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen.

- Mobilnettet er ikke bygget som et nødnett. Ta med kart og kompass, og ikke stol på mobiltelefonen, sier Amundsen.

Ikke til å stole på

Jon Ingebretsen er naturveileder ved Norsk Naturskole, og har også vært aktiv i turistforeningen i mange år. Også han er skeptisk til sms varsling.

- Vi har erfaring fra mange år tilbake at dette ikke er 100 prosent til å stole på. Det er fordi dekningen er variabel, og i tillegg er batterikapasitet et problem. Forslaget fra Røde Kors er ikke fullgodt, mener Ingebretsen.

Han synes ikke Røde Kors har vært flinke nok til å presisere at tilbudet ikke er helt til å stole på. Da lurer de folk, mener han. Likevel oppfordrer han ikke folk til ikke å bruke tjenesten.

- Bruk gjerne tjenesten fra Røde Kors, men stol først og fremst på egen kropp og sjel.

Ikke bruk for mye teknologi

Ingebretsen understreker at han synes det er svært viktig at man ikke drar med seg for mye av teknologien inn i naturen.

- Vi må prøve å lese naturens egne tegn og varsler, og lære av det. Dessuten er det lurt å ha fjellvettreglene bak i hodet hvis man er på tur, sier Ingebretsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Siste nytt fra Vestfold og Telemark